Friday, March 31, 2023
23.2 C
Brunei

-

Gagal sedia kelengkapan pertolongan cemas dan kontrak bawa padah

Oleh Nurdiyanah R.

BANDAR SERI BEGAWAN, 1 MAC – Dua kesalahan berkaitan Perintah Pekerjaan 2009 telah dikesan di kedai kain dan permaidani di Kampung Tanjung Bunut dalam Operasi Kelinga 34/2023 baru-baru ini.

Menurut kenyataan dikeluarkan Jabatan Buruh di sini, Bahagian Penguatkuasaan Undang-undang Jabatan Buruh semasa operasi tersebut telah mengesan kesalahan di bawah Perintah Pekerjaan 2009, Bab 82 iaitu gagal menyediakan kelengkapan pertolongan cemas dan satu kesalahan lagi di bawah Bab 10 akta sama iaitu majikan gagal menyediakan kontrak perkhidmatan secara bertulis.

Jika sabit kesalahan di bawah bab-bab tersebut, majikan boleh dikenakan denda kompaun sejumlah $600 bagi kesalahan pertama dan $900 bagi kesalahan kedua.

Bagi kesalahan ketiga atau jika gagal membayar kompaun pula, majikan boleh dihadapkan ke mahkamah, didenda tidak lebih $3,000 atau penjara lebih setahun bagi kedua-dua bab itu.

Sehubungan itu, Jabatan Buruh mengingatkan para majikan supaya sentiasa memantau

hal ehwal kebajikan pekerja selaras dengan kehendak Perintah Pekerjaan 2009 seperti penyediaan kontrak pekerjaan dan pembayaran gaji tepat pada waktunya. Para majikan adalah dinasihatkan untuk tidak menyalahgunakan Lesen Pekerja Asing dan melanggar akta di bawah Perintah Pekerjaan 2009.

Pegawai Bahagian Penguatkuasaan Undang-undang semasa melaksanakan Operasi Kelinga 34/2023 di sebuah perniagaan kedai kain dan karpet di kawasan Kampung Tanjong Bunut, baru-baru ini.

 

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Otai impi meluncur ombak hingga usia 100

FUJISAWA, JEPUN, 30 MAC – Seorang warga emas membuktikan bahawa usia bukan penghalang untuk melakukan pelbagai aktiviti lasak seperti meluncur ombak. Seiichi Sano mula meluangkan...
- Advertisment -