Gajet terkini Nokia kembali

HELSINKI, 9 Jan – Syarikat yang berpangkalan di Finland, HMD Global telah mengumumkan kelmarin mengenai telefon bimbit Nokia berjenamanya yang pertama. Dengan memiliki sistem Android, Nokia 6 akan disasarkan bagi pasaran China.

Bakal dikeluarkan pada awal tahun ini, harga bagi gajet terbaru itu adalah sekitar 1,699 yuan China, syarikat itu mengumumkan dalam siaran akhbar.

Ia juga berkata ia akan boleh didapati di China melalui JD.com sahaja.

Arto Nummela, Ketua Pegawai Eksekutif HMD Global, berkata “kami berhasrat untuk bergerak dengan kelajuan untuk mewujudkan satu kedudukan sebagai pemain dalam kategori telefon pintar.”

HMD global berpangkalan di Espoo, Finland.

Ia telah memiliki tanda dagangan Nokia melalui pelesenan eksklusif sah selama 10 tahun.

Nummela sebelum ini bekerja dengan Nokia dan Microsoft. Pejabat utama HMD Global terletak di Espoo, berhampiran dengan pejabat utama Nokia.

HMD Global di Finland mereka bentuk dan memasarkan telefon, tetapi pengeluaran sebenar adalah di Asia. Selain telefon pintar, syarikat itu juga merancang untuk menghasilkan tablet.

Paparan Nokia 6 memiliki 430 pemproses Qualcomm Snapdragon dengan modem X6 LTE. Ia memiliki 4GB RAM dan penyimpanan 64GB yang boleh digunakan untuk menjalankan versi terbaru Android Nougat.

Kepulangan Nokia sebagai jenama telefon bimbit bermula pada awal Disember sebagai laman web Nokia memulakan semula telefon seksyen mudah alih. – Xinhua