Gangguan bekalan air senjata perbalahan politik

HASAKEH, SYRIA – Di luar rumahnya di timur laut Syria, Sheikha Majid mengatakan bahawa kehidupannya bagaikan tiada berpenghujung dalam usaha mencari air, setelah tiga minggu bekalan air terbaharu dihentikan oleh angkatan Turki.

“Saya menghabiskan sepanjang masa mengejar trak-trak air,” kata nenek berusia 43 tahun itu, di tengah gangguan yang berterusan, dalam beberapa bulan kebelakangan ini di Hasakeh, sebuah bandar yang dikendalikan oleh pentadbiran Kurdish yang semi-autonomi.

Ketika koronavirus menular ke seluruh timur laut Syria, penduduk di Hasakeh telah terperangkap dalam perbalahan antara pasukan Turki di utara dan Kurd Syria, yang dilihat oleh Ankara sebagai ‘pengganas’.

Pada bulan Oktober tahun lalu, pasukan Turki dan proksi Syria mereka telah menakluki daratan sepanjang 120 kilometer (75 batu) dalam sempadan Syria, termasuk stesen jana kuasa Alouk yang membekalkan air minum ke Hasakeh.

Para pegawai Kurd mengatakan bahawa Turki kini menggunakan stesen air untuk menekan pihak berkuasa tempatan untuk memberi mereka lebih banyak elektrik di kawasan yang dirampas oleh Ankara daripada mereka.

Seorang lelaki Syria mengisi air ke dalam bekasnya dari tangki air berikutan tiada sumber air di barat laut Hasakeh. – AFP
Seorang budak perempuan mendukung bekas berisi air yang diambil dari tangki air yag dibekalkan oleh pertubuhan kemanusiaan. – AFP

Walaupun Turki mendakwa stesen itu hanya di bawah penyelenggaraan, organisasi bantuan telah memberi amaran agar tidak menggunakan air sebagai alat politik atau ketenteraan sehingga merugikan orang awam.

Majid berkata, pemotongan bekalan terbaharu itu menyukarkan kebersihan asas bagi tujuh anaknya dan dua cucunya.

“Hampir setiap masa kami mandi air masin” dari sumur sebagai gantinya, katanya, sambil menambah bahawa dia juga menggunakan cecair air payau untuk mencuci pakaian.

Di jalan-jalan sempit di kota, wanita dan anak-anak memegang tangki jerigen kosong, menunggu giliran untuk mengisinya dari penghantaran air, beberapa dari kumpulan bantuan.

Di atas bumbung, seorang gadis muda memegang paip hijau yang mengalir di atas tangki air, menyalurkan air dari trak di bawah.

‘Senjata ke atas orang awam’

“Kali ini benar-benar berlarutan,” kata warga tua Muhammad Khatar kepada media pada hari Sabtu lalu, merujuk kepada pemotongan bekalan terbaru.

“Yang kami mahukan adalah makanan dan minuman serta melakukan tugas. Kami tidak ada kaitan dengan politik.”

Orang Kurd mengatakan terdapat lapan gangguan bekalan air dari stesen berhampiran bandar Ras al-Ain sejak musim luruh yang lalu.

Orang Turki “menduduki tanah kami dan sekarang mereka memotong air kami,” kata Saleh Fattah, 45 tahun.

Isu tersebut telah mencetuskan kebimbangan yang semakin meningkat pada saat jangkitan koronavirus yang disahkan meningkat menjadi 362 kes termasuk 25 kematian di timur laut Kurd yang dikuasai Syria, menurut data yang diberikan oleh pentadbiran semi-autonomi. Puluhan kes itu berlaku di Hasakeh.

Pada bulan Mac, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memberi amaran bahawa salah satu gangguan bekalan air dari Alouk sebelumnya telah mengancam 460,000 orang di wilayah Hasakeh, ketika wabak itu merebak ke seluruh dunia.

Angkatan Kurd mempelopori pertempuran yang disokong Amerika Syarikat terhadap kumpulan Negara Islam di Syria, tetapi Ankara mengatakan mereka dikaitkan dengan Parti Pekerja Kurdistan (PKK) yang dilarang di Turki.

Kementerian pertahanan Turki mendakwa pada 6 Ogos kemudahan air Alouk masih dalam penyelenggaraan tetapi Hasakeh masih menerima air.

Orang Kurd mengatakan air telah terputus, dan hashtag ‘Kedahagaan telah mencekik Hasakeh’ menjadi trending dalam talian.

Damsyik pada hari Isnin lalu menuduh Ankara menggunakan air sebagai “senjata ke atas orang awam Syria”.

‘Titik tekanan’

Pegawai Kurdi mengatakan bahawa, setelah kempen ketenteraan Ankara pada bulan Oktober, ada perjanjian awal untuk orang Turki dalam memastikan bekalan air dari Alouk terus berlanjutan, sebagai pertukaran untuk orang Kurd yang menyediakan elektrik ke kawasan yang baru diambil.

Tetapi orang-orang Turki telah berusaha untuk memberi tekanan kepada orang-orang Kurd untuk memberi mereka lebih banyak tenaga elektrik, menurut pemantau perang, Balai Cerap bagi Hak Asasi Kemanusiaan Syria dan seorang pegawai Kurd.

Orang Turki berulang kali “meminta lebih banyak elektrik,” kata Suzdar Ahmad, ketua bersama pihak berkuasa air yang dikendalikan oleh Kurd.

Aheen Sweid, pengarah bersama pihak berkuasa tenaga, mengatakan bahawa pemotongan air bukanlah perkara baharu.

“Sejak Turki menduduki Ras al-Ain, terdapat rundingan tanpa henti mengenai gangguan air dari Alouk,” katanya.

Kali ini, sekitar 10 hari setelah paip kering di Hasakeh, pada 13 Ogos orang Kurd memutuskan bekalan elektrik ke kawasan Ras al-Ain sebagai pembalasan, kata Sweid.

Kedua-dua pihak kemudian berunding melalui Rusia, sekutu pemerintah pusat Syria dalam perang saudara yang rumit di negara itu dan pada hari Sabtu lalu mereka mencapai kesepakatan yang membayangkan air akan kembali ke saluran paip Hasakeh mulai hari Isnin.

Tetapi penganalisis Syria Nicholas Heras mengatakan pemotongan air mungkin akan berlanjutan di kawasan kendalian Pasukan Demokratik Syria yang dipimpin oleh Kurdi.

“Merampas kilang Alouk adalah salah satu tujuan utama kempen Turki” pada bulan Oktober tahun lalu, katanya, “tepat kerana Turki ingin menggunakan air sebagai titik tekanan untuk membuat penduduk tempatan di Hasakeh menentang SDF.”

Ankara kini memegang “kemampuan untuk memotong air selama-lamanya kepada lebih dari setengah juta orang yang kekurangan air” di daerah-daerah yang dikuasai Kurd, yang mewakili senjata yang jauh lebih berkesan daripada memutuskan jana kuasa sebagai pembalasan, katanya. – AFP