Wednesday, August 17, 2022
23.5 C
Brunei

‘Gara-gara nila setitik, rosak susu sebelanga’

-

BEIJING, 30 MEI – Seorang lelaki Beijing telah menyebabkan ribuan jirannya diarah kuarantin selepas dia tidak mengendahkan arahan untuk berada di rumah dan kemudian didapati positif COVID, mencetuskan siasatan polis.

Bandar China itu telah mengarahkan ratusan ribu penduduk untuk berada di rumah lima minggu lalu untuk mengekang penularan koronavirus terbesar sejak bermulanya pandemik.

Para pegawai berkata kelmarin, seorang lelaki berusia dalam 40an dinamakan Sun gagal mematuhi peraturan untuk mengasingkan diri selepas dia mengunjungi pusat beli-belah yang dianggap berisiko tinggi.

“Semasa tempoh isolasi di rumah, dia….pergi keluar beberapa kali dan berjalan ke kawasan kejiranan,” kata pegawai keselamatan awam Beijing, Pan Xuhong.

Sun dan isterinya kemudian diuji positif, menyebabkan pihak berkuasa untuk mengenakan perintah berkurung 5,000 jirannya dan menghantar 250 lagi ke pusat kuarantin kerajaan.

Ia muncul ketika sekatan virus mula berkurangan di Beijing hari ini, dengan pihak berkuasa membuka semula taman, muzium dan pawagam serta mengumumkan wabak di bawah kawalan.

Hukuman ketat akan dikenakan kepada sesiapa yang melanggar peraturan dan Sun kini di bawah siasatan polis. – AFP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Iran nafi terbabit serangan Salman Rushdie

TEHRAN, 15 OGOS – Pegawai kerajaan Iran hari ini menafikan Tehran terbabit dalam serangan yang mencederakan penulis kontroversi, Salman Rushdie di Amerika Syarikat (AS)...

China lancar latihan baharu

- Advertisment -