Thursday, February 9, 2023
23.4 C
Brunei

-

Gatland ingin semak peraturan pemilihan pemain

LONDON, 24 JAN – Ketua jurulatih Wales, Warren Gatland kelmarin berkata beliau ingin Kesatuan Ragbi Wales (WRU) melihat semula peraturan pemilihan 60 penampilan berikutan kebimbangan ia boleh memudaratkan pasukan kebangsaan di tengah-tengah kebimbangan pemain luar.

Peraturan itu diperkenalkan pada 2017, dengan pemain yang menandatangani kontrak dengan kelab di luar Wales dianggap tidak layak untuk pemilihan antarabangsa melainkan mereka telah membuat 60 penampilan atau lebih.

Perjanjian kewangan baharu antara wilayah dan WRU masih perlu ditandatangani secara bertulis, tetapi badan induk itu telah mengumumkan ‘perjanjian lisan’ pada bulan Disember.

Ia menyebabkan kebimbangan lebih ramai pemain yang boleh mencontohi pemain Dragons dan Wales Will Rowlands, yang akan menyertai pasukan Perancis Racing 92 apabila kontrak kelabnya tamat pada penghujung musim.

Seperti yang berlaku, Rowlands tidak layak untuk mewakili Wales di Piala Dunia Ragbi akhir tahun ini, melainkan dia menerima keizinan khas daripada Lembaga Ragbi Profesional Wales itu.

“Saya fikir ia (peraturan 60 penampilan) pastinya sesuatu yang perlu kita bincangkan,” kata Gatland kepada pemberita.

“Kami perlu pragmatik, dan ia akan mengecewakan jika sesetengah pemain terlepas Piala Dunia. Mengapa membebankan diri sendiri jika kami tidak perlu melakukannya?.

“Saya tidak boleh menyalahkan pemain yang meneroka pilihan kerana terdapat tahap ketidakpastian tertentu dalam pasukan ragbi Wales pada masa ini, terutamanya bagi mereka yang tamat kontrak,” katanya. – AFP

Ketua jurulatih Wales, Warren Gatland (kiri) dan kapten Wales, Ken Owens bergambar bersama trofi Six Nations di London. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kim Jong Un bawa anak perempuan lawat markas tentera

SEOUL, KOREA SELATAN, 8 FEB - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un membawa anak perempuannya melawat kem tentera bagi menandakan ulang tahun ke-75 penubuhan...
- Advertisment -