Gaviria tarik diri di Giro selepas positif

UDINE, ITALI, 20 OKT – Pelumba pecut Colombia, Fernando Gaviria telah disahkan positif COVID-19 di Giro d’Italia dan telah menarik diri dari perlumbaan tersebut, kata pasukannya dari UAE Emirates hari ini.

“Gaviria terus melakukan pengasingan diri setelah keputusan ujian itu. Dia merasa baik-baik saja dan benar-benar tidak mengalami sebarang simptom,” lapor pasukannya.

Gaviria dijangkiti oleh koronavirus bersama dengan beberapa rakan pasukannya yang lain pada hari rehat kedua kelmarin. UAE Emirates ingin menekankan bahawa ia adalah satu-satunya kes positif di kalangan pasukan.

“Semua pelumba dan kakitangan lain mengembalikan ujian mereka negatif dan akan menjalani ujian lain hari ini.”

Gaviria telah terbukti positif sebelum ini, dalam Jelajah UAE Februari lalu.

Pelumba basikal, Fernando Gaviria semasa perlumbaan berbasikal Giro d’Italia sebelum ini. Pelumba pecut Colombia, Gaviria adalah pelumba basikal terbaharu yang disahkan positif dan menarik diri dari Giro d’Italia. – AP

Badan kawalan basikal, UCI mendedahkan satu lagi ujian positif dari kumpulan 492 kelmarin, seorang pekerja AG2R La Mondiale.

Gaviria menarik diri sebelum peringkat 16 hari ini menduduki tempat ke-126 daripada 138 dalam klasifikasi umum, hampir tiga setengah jam di belakang pemimpin Joao Almeida.

Dua disahkan positif kelmarin setelah ujian pusingan pertama, ketika virus itu dikesan pada pelumba Steven Kruijswijk dan Michael Matthews bersama enam anggota pasukannya.

Sehari selepas ujian pertama dua pasukan berhenti dari perlumbaan, pasukan Jumbo-Visma Kruijswijk dan Michelton-Scott yang pemimpinnya Simon Yates menarik diri setelah mengalami simptom gejala kecil.

Giro yang dijadualkan semula tahun ini akan berakhir di Milan pada Ahad ini. – AFP