Thursday, December 7, 2023
23.5 C
Brunei

  -

  Gaza hilang hubungan telekomunikasi lagi, Israel kepung Kota Gaza

  DEIR AL-BALAH, 6 NOV – Gaza kehilangan komunikasi pada kelmarin dalam perang Israel-Hamas yang ketiga, manakala tentera Israel berkata ia telah mengepung Bandar Gaza dan membahagikan jalur pantai yang dikepung kepada dua.

  “Hari ini terdapat utara Gaza dan selatan Gaza,” kata Laksamana Muda Daniel Hagari kepada pemberita, menyebutnya sebagai ‘peringkat penting’ dalam perang Israel terhadap kumpulan militan Hamas yang memerintah wilayah itu. Media Israel melaporkan bahawa tentera dijangka memasuki Kota Gaza dalam tempoh 48 jam. Letupan kuat dilihat di utara Gaza selepas waktu malam.

  ‘Keruntuhan sambungan’ di seluruh Gaza, yang dilaporkan oleh kumpulan advokasi akses internet NetBlocks.org dan disahkan oleh syarikat telekomunikasi Palestin Paltel, menjadikannya lebih rumit untuk menyampaikan butiran mengenai peringkat baharu serangan tentera.

  “Kami telah kehilangan komunikasi dengan sebahagian besar ahli pasukan UNRWA,” kata jurucakap agensi pelarian Palestin PBB Juliette Touma kepada The Associated Press. Gangguan pertama di Gaza berlangsung selama 36 jam dan yang kedua selama beberapa jam.

  Awal kelmarin, pesawat pejuang Israel menyerang dua kem pelarian, membunuh sekurang-kurangnya 53 orang dan mencederakan berpuluh-puluh di tengah Gaza, kata pegawai kesihatan. Israel berkata ia akan meneruskan serangannya untuk memusnahkan Hamas, walaupun Amerika Syarikat (AS) merayu supaya berhenti seketika untuk mendapatkan bantuan kepada orang awam yang terdesak.

  Kementerian Kesihatan Gaza yang dikendalikan Hamas berkata lebih 9,700 rakyat Palestin telah terbunuh dalam hampir sebulan peperangan di Gaza, lebih 4,000 daripadanya kanak-kanak dan bawah umur. Jumlah itu mungkin akan meningkat apabila tentera Israel mara ke kawasan kejiranan bandar yang padat.

  Serangan udara melanda kem pelarian Maghazi, membunuh sekurang-kurangnya 40 orang dan mencederakan 34 yang lain, kata Kementerian Kesihatan. Seorang wartawan AP di hospital berdekatan melihat lapan kanak-kanak maut, termasuk seorang anak damit, dibawa masuk selepas serangan.

  Seorang kanak-kanak yang masih hidup dibawa ke koridor, pakaiannya dipenuhi debu.

  Arafat Abu Mashaia, yang tinggal di kem itu, berkata serangan udara Israel meratakan beberapa rumah bertingkat di mana orang terpaksa keluar dari bahagian lain Gaza berlindung.

  “Ia adalah pembunuhan beramai-ramai yang sebenar,” katanya. “Semua di sini adalah orang yang aman. Saya cabar sesiapa sahaja yang mengatakan ada penentangan (pejuang) di sini.” – AP

  Kebakaran dan asap naik dari bangunan berikutan serangan udara Israel ke atas Gaza City, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...