GE jual Current, kurangkan beban hutang

NEW YORK, 7 Nov – Syarikat gergasi industri Amerika Syarikat (AS), General Electric semalam mengumumkan rancangan untuk menjual perniagaan kecekapan tenaganya, Current dengan harga yang tidak didedahkan tatkala ia berusaha untuk mengurangkan hutang.

Dalam satu persidangan pendapatan pada minggu lalu, Ketua Eksekutif baharu GE, Lawrence Culp menekankan pengurangan hutang sebagai satu dasar utama dan mengesahkan syarikat akan meneruskan dengan rancangan yang diumumkan pada Jun untuk mengurangkan perkhidmatan minyaknya dan unit perniagaan kesihatan.

Firma ekuiti swasta Rakan Industri Amerika akan membeli Current, yang menjual teknologi kecekapan tenaga kepada pelanggan komersial, industri dan perbandaran dalam urus niaga yang dijangka dicapai pada 2019, kata syarikat.

Syarikat itu menjual teknologi infrastruktur seperti LED dan solar, di samping aplikasi digital. GE telah melaporkan perniagaan itu sebagai sebahagian daripada segmen Lampu Pengguna, yang membawa masuk AS$385 juta dalam pendapatan pada suku berakhir 30 September, yang menyumbang kepada kira-kira 1.4 peratus daripada keseluruhan pendapatan industri.

GE, syarikat industri yang dominan pada satu masa dahulu, telah menerima tekanan sejak mengumumkan kerugian suku berjumlah AS$22.8 bilion pada 30 Oktober, disebabkan pengurangan aset secara besar-besaran. Ia telah mencetuskan siasatan kerajaan AS dalam sistem perakaunan GE.

Sehari selepas keputusan, Moody’s menurunkan taraf pemeringkatan hutang GE, memetik kelemahan perniagaan tenaga syarikat dan kesilapan operasi.

Syarikat itu, yang telah menggantikan ketua eksekutifnya pada awal Oktober, juga mengurangkan dividennya kepada tidak ada satu pun yang tinggal. Saham GE meningkat 1.3 peratus dalam perniagaan pertengahan pagi kepada AS$9.40. – AFP