Gelombang kedua belalang ancam jutaan di Afrika

KAMPALA – Beberapa minggu sebelum koronavirus menular ke seluruh dunia, sebahagian Afrika telah diancam oleh satu lagi wabak iaitu letusan belalang juta terbesar yang sebahagian negara Afrika pernah saksikan dalam tempoh 70 tahun.

Sekarang gelombang kedua serangga yang ganas ini, kira-kira 20 kali ganda saiz yang pertama telah tiba. Berjuta-juta belalang juta padang pasir muda berterbangan dari tempat pembiakan di Somalia untuk mencari tumbuh-tumbuhan segar yang bermunculan pada hujan yang bermusim.

Berjuta-juta orang yang sudah terdedah berdepan risiko dan ketika mereka berkumpul untuk memerangi belalang, seringkali hanya usaha yang sia-sia, mereka berisiko menyebarkan virus, satu topik yang menjadi detik kedua bagi kebanyakan di kawasan luar bandar. Ia adalah belalang-belalang yang “semua orang katakan,” kata Yoweri Aboket, seorang petani di Uganda.

“Apabila ia mendarat di kebun anda, haiwan itu melakukan kehancuran secara menyeluruh. Sesetengah orang akan memberitahu anda bahawa belalang juta lebih merosakkan berbanding koronavirus. Ada juga yang tidak percaya bahawa virus itu akan sampai ke sini,” tambahnya.

Sesetengah petani di kampung Abokat berhampiran perbatasan logam Kenya, membuat bunyi-bunyian atau melemparkan batu untuk cuba mengusir belalang itu.

Gambar bertarikh 31 Mac 2020, menunjukkan kumpulan besar belalang padang pasir berterbangan di Kipsing, berdekatan Oldonyiro, di wilayah Isiolo, Kenya. – AP
Kumpulan belalang mengerumuni sebatang pokok. – AP
Sebahagian Afrika telah diancam oleh belalang terbesar yang ganas, kira-kira 20 kali ganda saiz gelombang yang pertama. – AP

Tetapi kebanyakan mereka hanya melihat dalam kekecewaan, sebahagian besarnya dihalang oleh perintah berkurung akibat koronavirus daripada berkumpul di luar rumah mereka.

Tanaman ubi kayu sebagai makanan asasi tempatan yang gagal, membawa maksud kepada kelaparan. Kebimbangan di kampung yang memiliki kira-kira 600 orang penduduk dicerminkan di sebahagian besar Afrika Timur, termasuk Kenya, selatan Etiopia dan Sudan. Kumpulan besar belalang juga telah dilihat di Djibouti, Eritrea, Tanzania dan Congo.

Organisasi Makanan dan Pertanian PBB telah menyatakan wabak belalang juta yang disebabkan sebahagiannya oleh perubahan iklim, “ancaman yang belum pernah terjadi sebelumnya” terhadap keselamatan makanan dan mata pencarian. Pegawai-pegawainya telah menamakan gelombang baharu ini sebanyak 20 kali ganda saiz dari yang pertama.

“Keadaan semasa di Afrika Timur masih sangat membimbangkan… semakin banyak kumpulan besar yang baharu dibentuk di Kenya, selatan Etiopia dan Somalia,” kata penilaian FAO yang baharu.

Keadaan pembiakan yang menggalakkan pada bulan Mei bermakna terdapat kemungkinan ada pusingan baharu yang lain lagi pada akhir bulan Jun dan Julai, bersamaan dengan permulaan musim menuai, kata agensi itu. PBB telah menaikkan bantuannya dari AD$76 juta kepada AS$153 juta, mengatakan tindakan segera diperlukan sebelum lebih banyak hujan menaikkan pertumbuhan bilangan belalang. Setakat ini, FAO telah mengumpulkan AS$111 juta dalam bentuk tunai atau jaminan.

Belalang-belalang juta itu “menyerang rantau Afrika Timur dalam kumpulan yang sangat besar seperti yang tidak pernah dilihat sebelum ini,” kata Pusat Ramalan dan Penerapan Iklim yang berpangkalan di Nairobi.

Kumpulan-kumpulan baharu ini termasuk yang ‘remaja,’ serangga-serangga ganas” yang makan lebih daripada yang dewasa,” kata Kenneth Mwangi, seorang penganalisis maklumat satelit di pusat itu.

Mwangi dan para pegawai lain di Kenya mengalami kesukaran dalam memerangi serangan itu berikutan sekatan perjalanan yang berkaitan dengan koronavirus yang membuatkan perjalanan merentas sempadan menjadi perlahan dan menunda penghantaran racun perosak. Kerja pengesahan pegawai lapangan telah dikurangkan, menjadikannya lebih sukar bagi pusat untuk mengemas kini model ramalan serantau, kata Mwangi.

Di daerah luar bandar, Laikipia, antara yang paling teruk di Kenya, di mana ada yang menaruh perhatian kepada ancaman terhadap ladang-ladang komersial.

“Saya fikir, malangnya, kerana perkara lain yang berlaku di seluruh dunia, orang lupa tentang masalah dengan belalang. Tetapi masalahnya yang sangat nyata,” kata petani George Dodds kepada FAO.

Penyemburan udara adalah satu-satunya cara yang berkesan untuk mengawal wabak belalang. Selepas belalang melintasi Uganda buat kali pertama sejak tahun 1960an, askar menggunakan pam semburan tangan kerana kesukaran mendapatkan pesawat yang diperlukan.

Menteri Pertanian Uganda mengatakan pihak berkuasa tidak dapat mengimport racun perosak yang mencukupi dari Jepun, memandangkan gangguan kepada penghantaran kargo antarabangsa. Kerajaan belum memenuhi anggaran lebih daripada AS$4 juta yang diminta untuk mengawal belalang, kata menteri itu.

Jumlahnya adalah sangat besar di negara yang mana presiden telah mengumpulkan dana daripada orang kaya untuk membantu mengawal penularan virus dan gangguan ekonominya. Para pekerja kesihatan mengancam untuk mogok kerana kekurangan peralatan perlindungan.

Negara lain menghadapi cabaran yang sama. Di Etiopia, di mana kira-kira enam juta orang tinggal di kawasan yang terjejas oleh belalang, serangan itu jika tidak diperiksa “akan menyebabkan tanaman besar, padang rumput dan hutan kehilangan perlindungan, memburukkan ketidakamanan makanan,” kata FAO.

Menteri Pertanian Etiopia mengatakan usaha sedang dijalankan untuk menghantar enam buah helikopter bagi menangani serangan itu yang boleh berakhir hingga akhir bulan Ogos. – AP