Gempa bumi 6.3 magnitud badai pantai Taiwan

TAIPEI, 9 MEI – Gempa bumi berukuran 6.3 magnitud melanda pantai Taiwan hari ini, menurut Jabatan Geologi AS (USGS), menggoyangkan bangunan-bangunan tinggi dan menangguhkan perkhidmatan kereta api.

Gegaran luar pesisir melanda kira-kira 2:30 petang pada kedalaman 27km, menurut USGS.

Ia berpusat kira-kira 70km barat daya Yonakuni, sebuah pulau Jepun tidak jauh dari Taiwan.

Biro Kaji cuaca Pusat Taiwan berkata gegaran itu, kali kelima tahun ini berukuran di atas 6 magnitud, dapat dirasakan di seluruh pulau itu, meskipun tidak ada laporan kerosakan dilaporkan.

Ia disusuli oleh dua kejutan lanjur berukuran 5.4 dan 5.2 magnitud dalam tempoh 90 minit daripada gegaran awal, kata biro cuaca.

Puratanya, Taiwan mencatat dua hingga tiga gegaran berukuran 6 magnitud atau lebih tinggi setahun, kata biro tersebut.

Pentadbiran Kereta api Taiwan dan 17 kereta api telah ditangguhkan sementara pada kelajuan yang dikurangkan sebagai langkah berjaga-jaga selepas gempa bumi.

“Diharap semua orang selamat….mungkin berlaku beberapa kejutan lanjur dan tolong berhati-hati,” kata Datuk Bandar New Taipei City, Hou You-yi di laman Facebook. Agensi Meteorologi Jepun, yang menganggarkan gegaran itu sekitar 6.6 magnitud, berkata ia mungkin mencetuskan paras laut turun naik, namun tidak mengeluarkan amaran tsunami.

Beberapa pengguna media sosial Taiwan menyiarkan gambar menenangkan haiwan mereka yang takut atau cahaya bergegar dalam bangunan mereka.

“Bangunan saya bergegar seperti pendulum,” kata aktres Ada Pan dalam siaran Facebooknya. – AFP