Gengster antara tiga maut tembakan di mahkamah

NEW DELHI, 24 SEPT – Lelaki bersenjata berpakaian sebagai peguam menembak mati seorang samseng India yang terkenal di sebuah mahkamah Delhi hari ini sebelum polis membunuh kedua-dua penyerang itu, kata penyiasat.

Jitendra Gogi, mafia yang ditahan pada bulan Mac tahun lalu, berdiri di hadapan hakim di mahkamah ketika dua lelaki tiba-tiba melepaskan tembakan, kata polis kepada AFP.

Saksi memberitahu media bahawa sebanyak das 12 tembakan dilepaskan di dalam mahkamah.

Gogi dipukul berkali-kali sebelum peguam palsu itu dibunuh oleh pegawai pakar perlindungan.

Laporan media, yang memetik polis, menyatakan lelaki bersenjata itu merupakan geng pesaing Gogi.

Pengamal media berhimpun di luar pagar mahkamah daerah Rohini di New Delhi, 24 September selepas seorang gengster dibunuh oleh lelaki bersenjata menyamar sebagai peguam dalam penembakan di mahkamah yang menyaksikan tiga terbunuh. – AFP

Rakaman video dari telefon bimbit yang tular menunjukkan peguam dan peguam bela berlindung di koridor luar mahkamah ketika tembakan berlaku.

Gogi, yang berusia sekitar 30 tahun, dikaitkan dengan pertempuran geng, pembunuhan, rompakan dan pemerasan di Delhi dan negeri di utara India.

Dia pertama kali ditangkap pada 2016 tetapi melarikan diri dari tahanan polis, dan telah berjaya mengelak ditangkap hingga tahun lalu.

Gogi terkenal dengan reputasi ganas yang menjadikannya sasaran polis dan gengster lainnya, dengan laporan media menyatakan geng lain marah atas tindakannya memasuki wilayah mereka.

Polis Delhi menyatakan, selepas penangkapannya tahun lalu Gogi terbabit dalam pertempuran sengit dengan ketua geng yang dikenali sebagai Tillu untuk mengawal wilayah di utara India.

Penembakan di mahkamah dilakukan anggota kumpulan Tillu yang menyamar sebagai peguam ketika memasuki mahkamah di Delhi hari ini, menurut laporan media. – AFP