Sunday, June 4, 2023
24 C
Brunei

    -

    Geopark Kinabalu diisytihar sebagai The Kinabalu UNESCO Global Geopark

    KOTA KINABALU, 26 MEI – Sabah kini merupakan yang ketiga di dunia memiliki Triple Crown Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO), berikutan pengisytiharan Geopark Negar Kinabalu sebagai The Kinabalu UNESCO Global Geopark.

    Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata keputusan itu dibuat oleh Lembaga Eksekutif UNESCO di Paris dua hari lepas, yang meletakkan Sabah sebaris dengan Pulau Jeju di Korea Selatan dan Shennongjia di China, yang memiliki tiga tapak warisan UNESCO.

    Dua lagi crown UNESCO di Taman Kinabalu Sabah ialah Tapak Warisan Dunia, dan Rizab Biosfera Banjaran Crocker UNESCO, yang masing-masing diisytiharkan pada 2 Disember 2000 dan 12 Jun 2014.

    “Ini adalah satu pencapaian yang baik bagi Kerajaan Negeri di bawah inisiatif Hala Tuju Sabah Maju Jaya melalui Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar serta Taman-Taman Sabah,” kata Hajiji dalam kenyataan hari ini.

    Beliau berkata, Geopark Global UNESCO Kinabalu meliputi kawasan seluas 4,750 kilometer persegi, kini secara rasminya merupakan destinasi Geopelancongan Global, yang menambah nilai penting kepada produk eko-pelancongan sedia ada di Sabah.

    “Geopark memiliki banyak tumbuhan dan haiwan endemik, termasuk 90 spesies orkid yang hanya terdapat di Gunung Kinabalu. Ini termasuk burung ayam hutan berkepala merah yang tidak ditemui di tempat lain di muka bumi ini.

    “Ini pastinya akan membawa manfaat secara langsung dan tidak langsung kepada sosio-ekonomi Sabah, khususnya kepada lebih 290,000 masyarakat tempatan di daerah Kota Belud, Kota Marudu dan Ranau,” katanya.

    Dengan pengisytiharan Geopark Negara Kinabalu sebagai Geopark Global UNESCO, kini terdapat 195 taman geopark di dunia yang terletak di 48 negara. – Bernama

    Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Hajiji Noor ketika membentangkan Rang Undang-Undang Anti Lompat Parti di Dewan Undangan Negeri Sabah. – Bernama
    - Advertisment -

    Disyorkan Untuk Anda

    Punca kemalangan kereta api India dikenal pasti

    NEW DELHI, 4 JUN - Menteri Kereta Api India berkata hari ini bahawa punca dan orang yang bertanggungjawab terhadap nahas kereta api yang paling...
    - Advertisment -