Gereja Istanbul bertukar jadi Masjid – Erdogan

ISTANBUL, 21 OGOS – Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan pada hari ini mengarahkan satu lagi gereja Ortodoks kuno dijadikan masjid dan seterusnya sebuah muzium Istanbul yang popular untuk kembali dijadikan tempat umat Islam beribadah.

Keputusan untuk mengubah Muzium Kariye menjadi masjid dibuat hanya sebulan setelah penukaran Hagia Sophia yang sama yang diiktiraf sebagai Warisan Dunia UNESCO.

Sejarah bangunan berusia 1,000 tahun itu hampir sama dengan sejarah Hagia Sophia, yang lebih besar dan terletak di tebing barat bersejarah dengan kawasan Golden Horn di Istanbul.

Holy Saviour di Chora adalah sebuah gereja Byzantine abad pertengahan yang dihiasi dengan lukisan dinding sejarah Pengadilan Terakhir abad ke-14 yang dihargai di dunia Kristian.

Ia pada mulanya ditukar menjadi Masjid Kariye setengah abad selepas penaklukan Constantinople pada tahun 1453 oleh zaman Uthmaniyyah.

Muzium Chora atau Kariye adalah sebuah gereja Ortodoks Greece Byzantin pada pertengahan abad di daerah Fatih, Istanbul. Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan kelmarin mengarahkan satu lagi gereja Ortodoks lama ditukar menjadi masjid dan muzium Istanbul yang popular dikembalikan menjadi tempat umat Islam beribadah. – AFP

Ia menjadi Muzium Kariye selepas Perang Dunia Kedua ketika Turki terus maju dengan penubuhan sebuah republik baharu yang lebih sekular dari Kerajaan Uthmaniyyah.

Sekumpulan sejarawan seni Amerika kemudian membantu memulihkan gereja yang asal dan membukanya untuk dipamerkan kepada orang awam pada tahun 1958.

Tetapi Erdogan dalam beberapa tahun terakhir memberikan penekanan yang lebih besar pada pertempuran yang mengakibatkan kekalahan Byzantin oleh Uthmaniyyah.

Mahkamah pentadbiran tertinggi Turki meluluskan penukaran muzium itu menjadi masjid pada bulan November lalu.

Seorang wartawan AFP yang mengunjungi laman web itu sejurus selepas keputusan Erdogan dikeluarkan mengatakan muzium itu tetap terbuka untuk pengunjung tidak seperti Hagia Sophia yang ditutup untuk penukaran segera. – AFP