Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Gochang nongak, muzik tradisional petani di Gochang-gun

  KOREA SELATAN – “Gochang nongak pertama kali muncul dalam hidup saya semasa di sebuah kumpulan muzik tradisional kolej. Sejak itu, saya pergi ke Gochang setiap musim panas dan musim sejuk untuk mempelajari muzik,” kata Kim Mi-jung, pemain kkwaenggwari Gochang nogak, sejenis muzik tradisional petani yang dibangunkan di Gochang-gun, Wilayah Jeolla Utara.

  Kwaenggwari merupakan alat genderang logam atau gong dengan ukuran radius bersamaan dengan tapak tangan yang terentang, dan kayu pemukul.

  Dengan nada tinggi, alat muzik tradisional Korea memainkan peranan penting dalam persembahan nogak, menetapkan irama utama yang diikuti oleh instrumen lain.

  Sangsoe (pemain kkwaenggwari) berdiri di hadapan pemain lain dan memberi isyarat kepada mereka. Oleh itu, kkwaenggwari mempunyai kuasa untuk mengetuai persembahan,” kata Kim.

  “Saya kadang-kadang dengan suka rela memanjangkan bahagian-bahagian yang sukar atau tiba-tiba bertukar kepada irama yang berbeza, memalukan pemain lain dan membuat mereka ketawa.

  Sangsoe (pemain kkwaenggwari) berdiri di hadapan pemain lain dan memberi isyarat kepada mereka. – ANN/Herald Korea

  “Saya tertarik dengan kkwaenggwari apabila saya berfikir tentang mencapai sesuatu yang menyeronokkan dan dipenuhi dengan kegembiraan sambil menjadikan persembahan lebih menyeronokkan,” tambahnya.

  Sebenarnya, bermain kkwaenggwari merupakan hobi Kim. Untuk pekerjaan, dia mengajar mata pelajaran lain selain muzik kepada pelajar sekolah menengah dan hanya semasa percutian musim panas dan musim sejuk dia pergi ke Gochang-gun, sebuah daerah luar bandar 240 kilometer ke selatan Seoul.

  Bagaimanapun, Kim menyebut nogak sebagai salah satu ‘kawan terdekat’ yang dia ada.

  “Gochang nongak mempunyai pengaruh yang besar dalam hidup saya. Ia seperti sahabat seumur hidup saya. Apabila saya berasa letih dalam kehidupan seharian, apabila memulakan tugas-tugas baru atau apabila saya merindui seseorang, saya bermain nogak dengan rakan-rakan untuk menghilangkan keletihan dan ketakutan saya,” kata Kim.

  Dia juga mengatakan bahawa dia telah belajar daripada aktiviti muziknya yang membantunya dalam mengajar pelajar.

  “Adakah ada aktiviti selain nogak di mana sekumpulan orang bertentang mata dengan matlamat untuk berkumpul sebagai satu seperti ini?” Kim berkata.

  “Saya harap Gochang nogak akan terus bertahan untuk jangka masa panjang. Saya berharap mereka yang belajar nogak selepas saya dan mana-mana generasi akan datang berpeluang untuk merasai emosi yang mengharukan, rasa kemasyarakatan dan persahabatan yang saya rasai dalam adegan nogak,” tambahnya. – ANN/Herald Korea

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Iran ketatkan kawalan ke atas sekolah antarabangsa

  TEHRAN, 4 OKT - Ia merupakan permulaan penggal baharu di Iran tetapi tahun ini ia menyayat hati bagi pelajar di sekolah antarabangsa selepas keputusan...