GoJek Indonesia kurangkan pekerjaan, perkhidmatan

JAKARTA, 24 JUN – Aplikasi gergasi Indonesia GoJek berkata akan mengurangkan ratusan pekerjaan dan menamatkan perkhidmatan pembersih dan urutan di rumah ketika pandemik global ini mengurangkan permintaan untuk perkhidmatan antara kontak, setelah saingannya yang berpangkalan di Singapura, Grab juga mengumumkan perkara serupa.

Bermula memberikan perkhidmatan pengangkutan pada tahun 2010, GoJek melancarkan aplikasi lima tahun kemudian dengan pelbagai tawaran, termasuk pengiriman, makanan dan perkhidmatan kewangan, yang dapat dipesan melalui telefon pintar.

Syarikat itu menarik pelaburan dari syarikat gergasi teknologi termasuk Google, Facebook dan Tencent.

Tetapi kelmarin, pihaknya mengatakan akan mengurangkan 430 pekerjaan – atau sekitar sembilan peratus kakitangan sepenuh masa – selepas ia membatalkan perkhidmatan urut, pembersih rumah dan ‘GoFood Festivals’, yang menyediakan ruang bagi penjual untuk penjual makanan.

“Perniagaan ini bergantung kepada perkhidmatan antara kontak dan telah mengalami penurunan yang ketara selama beberapa bulan terakhir kerana pandemik COVID-19 yang telah mempengaruhi tabiat pengguna,” kata firma itu dalam satu kenyataan.

Dua pemandu Indonesia yang menggunakan perkhidmatan GoJek berbual ketika mereka menunggu penumpang di Jakarta kelmarin. GoJek berkata akan mengurangkan ratusan pekerjaan dan menamatkan perkhidmatan pembersih dan urut di rumah ketika pandemik global ini. – AFP

“Ini akan menjadi satu-satunya pengurangan pekerjaan yang berkaitan akibat COVID-19,” tambahnya.

Namun, GoJek mengatakan perniagaan logistik dan penghantaran barang runcitnya meningkat sejak wabak itu melanda.

Firma itu – yang memberikan perkhidmatan kepada sekitar 170 juta pengguna di Indonesia telah berkembang ke pasaran Asia Tenggara yang lain – menggunakan freelancer untuk kebanyakan perkhidmatannya, termasuk pemandu pengangkutan.

Minggu lalu, saingan Grab mengumumkan bahawa ia akan memberhentikan 360 pekerja, atau sekitar lima peratus daripada tenaga kerjanya sepenuh masa.

Pada bulan Mei, syarikat gergasi AS yang berpusat di Amerika Syarikat Uber mengatakan pihaknya akan mengurangkan satu per empat tenaga kerja globalnya – kira-kira 3,000 pekerja akibat pandemik. – AFP