Gol sendiri Rusia punca kemenangan Croatia

SPLIT, CROATIA, 15 NOV – Croatia tempa kedudukan mereka ke Piala Dunia 2022 dengan kemenangan 1-0 ke atas Rusia kelmarin, jaringan sendiri dari Fedor Kudryashov yang mengubah rentak permainan memihak kepada mereka selepas pertempuran sengit dalam keadaan berlumpur di Split.

Peserta akhir pada Piala Dunia 2018, Croatia kelihatan terikat untuk perlawanan playoff untuk sebahagian besar perlawanan kelmarin, ketika mereka bertungkus-lumus di atas padang yang berair menentang pertahanan Rusia yang tegas.

Tetapi kesilapan Kudryashov menyaksikan mereka merampas kedudukan teratas daripada pasukan pelawat tersebut lapan minit sebelum tamat dan memastikan laluan mereka ke kejohanan tahun depan di Qatar.

“Ia adalah perlawanan yang sukar dari awal kerana hujan. Kami tidak pernah berputus asa, kami bersabar dan saya rasa kami sepatutnya menang. Kami adalah pasukan terbaik dalam kumpulan ini,” kata kapten Croatia, Luka Modric yang dipetik dari laman sesawang UEFA.

Tandukan awal dari Andrej Kramaric menetapkan nada untuk separuh masa pertama di mana Croatia menguasai penguasaan bola dan menambah tekanan untuk mencari gol pembukaan.

Keadaan itu menyukarkan Croatia apabila separuh masa kedua berlangsung, dengan keadaan padang semakin berlubang di bawah hujan lebat.

Peluang telah hilang apabila Borna Sosa menghantar bola penuh harapan ke dalam kotak pada minit ke-82.

Walaupun Croatia layak secara automatik sebagai pemenang Kumpulan H, Rusia masih boleh berjaya melalui perlawanan playoff. – AFP

Reaksi pemain Croatia, Luka Modric meraikan kemenangan pasukannya dalam perlawanan kelayakan Piala Dunia menentang Rusia kelmarin. – AFP