Golongan muda pilih kehidupan bercucuk tanam

SHANGHAI – Hu Siqin mempunyai kerjaya yang memberangsangkan di Shanghai bersama syarikat Fortune 500 dan wang yang lebih daripada cukup, tetapi ada sesuatu yang masih dirasakan seperti kehilangan di kawasan bandar besar itu.

Oleh itu, lelaki berusia 33 tahun itu melepaskan segala-galanya untuk bercucuk tanam sebagai sebahagian daripada kembali kembali ke ladang, di mana ramai golongan profesional muda di China berhenti kerja berlum-lumba mengejar kemewahan untuk menikmati gaya hidup sederhana dengan bercucuk tanam.

“Orang seperti saya tidak merasakan bahawa kemewahan harta benda tidak menggembirakan kami, dan jauh di lubuk hati kami tetap tidak berpuas hati,” kata Hu.

“Jadi kita mula berfikir, apakah tujuan hidup kami? Untuk apa saya hidup?”

Dalam banyak cara, ia adalah kembali ke tempat asal. Sebelum abad ke-20 China adalah sebuah negara pertanian yang utama selama beribu-ribu tahun, kebanyakan penduduknya bercucuk tanam untuk menyara kehidupan.

Liang Funa dan Hu Siqin bersiap sedia untuk bekerja di ladang mereka di pulau Chongming. – AFP

Hu Siqin bersama rakan-rakannya di Chongming menikmati hidangan dari kebun mereka. – AFP

Walau bagaimanapun, China selama beberapa dekad menggalakkan perkembangan kawasan bandar dan penghijrahan ke bandar yang semakin maju untuk membantu berjuta-juta penduduk kampung keluar daripada kemiskinan dan membina ekonomi yang lebih moden dan berorientasikan pengguna.

Tetapi dengan ukuran kemakmuran negara kini dicapai, sikap tersebut tidak diterima dengan baik di kalangan sesetengah orang.

Berjuta-juta anak muda China semakin tidak bersemangat dengan masa kerja masyarakat moden yang panjang dan gaji yang tidak setimpal, kesesakan bandar dan kos sara hidup yang tinggi dan tekanan ibu bapa untuk berjaya dan cucu – melahirkan berturut-turut video tular dalam talian yang merangkumi keputusasaan generasi baharu.

Hu, yang pernah bekerja dalam pemasaran dan rantaian bekalan untuk syarikat Perancis seperti gergasi penjagaan peribadi L’Oreal dan kedai sukan Decathlon, berkata dalam kerjayanya dia “nampak gembira di luar, tetapi berasa kosong di dalam.”

Dia kini menyemai ubi keledek, kacang panjang dan tanaman organik lain, bebas daripada racun perosak dan baja, di sebidang tanah yang disewa bersama rakan-rakan yang mempunyai pemikiran yang sama di Chongming, sebuah pulau yang memfokuskan kepada pertanian di pinggir Shanghai.

Hu, wanita bertubuh kecil sambil memegang penyodok, hampir tidak dapat menahan kegembiraannya ketika dia mengeluarkan ubi keledek yang ditanamnya dan meninjau tanaman betari yang menjulang tinggi di atasnya.

“Sangat manis!” menurutnya, menggigit tangkai bijirin.

Menurut kerajaan, kira-kira 20 juta orang telah menyertai apa yang disebut sebagai gerakan ‘petani baharu’, yang sebahagiannya mempunyai jutaan pengikut media sosial semasa mereka menyiarkan gaya hidup mereka.

Kerajaan China telah mengiktiraf potensi kelebihan kemasukan generasi baharu yang celik teknologi dan perniagaan yang membawa idea dan semangat baharu kepada sektor pertanian yang sebahagian besarnya masih dikuasai oleh petani-petani lama dan telah menjanjikan sokongan kewangan dan sokongan dasar.

Pergerakan itu juga terikat dengan usaha oleh syarikat permulaan yang berkembang pesat seperti Pinduoduo, yang platformnya membantu petani kecil memasuki pasaran China yang semakin berkembang untuk penghantaran produk segar.

Bagi ‘petani baharu’ seperti Liang Funa, 34, adalah mengenai menikmati kehidupan yang sihat, aman dan lebih mampan.

Bekas eksekutif pengiklanan itu berasa letih kerana waktu kerja yang berlebihan dan gaya hidup yang sangat tidak sihat.

“Generasi kami berada di bawah tekanan yang besar dan orang yang tinggal di bandar tidak dapat melihat banyak pilihan lain,” katanya.

“Orang di sekeliling mereka sentiasa bercakap tentang membeli rumah atau kereta atau berkahwin, seperti ini adalah satu-satunya ukuran kejayaan dan tiada jalan lain yang tersedia.”

Liang, yang berpindah ke Chongming tiga tahun lalu, terpaksa mempelajari hortikultur dengan segera – rakan petaninya dan laman sesawang Internet banyak memberikan bantuan – sambil menceburkan diri dalam kerja sampingan secara dalam talian untuk mendapatkan pendapatan tambahan.

Tetapi kehidupannya kini bebas daripada tekanan dan Liang telah menyedari tidak banyak benda yang dia perlukan.

Dengan hanya makan sayur-sayuran organik sendiri, dia berasa lebih sihat dan mengurangkan keperluan untuk berjumpa dengan doktor.

Meyakinkan ibu bapa untuk menerima pilihan hidup ini adalah perkara lain.

Ibu bapa Hu bingung, menuduhnya ‘mundur’ dalam kehidupan.

Tetapi dia tidak bimbang dan kini sedang merundingkan pajakan jangka panjang ke atas tanah pertanian miliknya sendiri di luar bandar wilayah Zheijiang dekat Shanghai.

Dia berharap untuk menyemai tanaman pertamanya menjelang musim bunga nanti.

“Saya keluar daripada zon selesa saya dan pergi ke tempat yang tidak dikenali dan tidak pasti serta ia sangat memberangsangkan,” katanya. – AFP