Wednesday, June 7, 2023
34 C
Brunei

  -

  Google gantung aplikasi Pinduoduo

  HONG KONG, 22 MAC – Google telah menggantung aplikasi membeli-belah China, Pinduoduo di aplikasi kedainya selepas perisian berniat jahat ditemui dalam versi daripada sumber lain.

  Google berkata dalam satu kenyataan bahawa ia telah menggantung aplikasi Pinduoduo di aplikasi kedai Google Play atas sebab-sebab keselamatan dan ia sedang menyiasat perkara itu.

  Penggantungan aplikasi Pinduoduo – kebanyakannya digunakan di China – dilakukan di tengah ketegangan Amerika Syarikat (AS)-China yang meningkat berhubung aplikasi milik China seperti TikTok, yang dikatakan beberapa penggubal undang-undang AS mungkin menimbulkan ancaman keselamatan. Mereka mendakwa aplikasi itu mungkin digunakan untuk mengintip pengguna AS.

  Pinduoduo ialah aplikasi e-dagang yang popular di China yang sering menawarkan diskaun jika pengguna bergabung untuk membeli pelbagai produk.

  Google mengingatkan pengguna semalam supaya mengeluarkan mana-mana aplikasi Pinduoduo yang tidak dimuat turun daripada Play Store mereka sendiri. Muat turun aplikasi Android malah iOS boleh ditemui dengan banyak di laman web yang membenarkan orang memuat turun aplikasi tanpa melalui aplikasi kedai rasmi.

  “Penguat kuasa Google Play Protect telah disediakan untuk menyekat sebarang percubaan untuk memasang aplikasi berniat jahat yang telah dikenal pasti,” kata Google dalam satu kenyataan. – AP

  Gambar fail menunjukkan pekerja bertugas di ibu pejabat Pinduoduo, platform e-dagang, di Shanghai. – AP

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  NZ ambil tindakan penggunaan vape

  WELLINGTON, 6 JUN - New Zealand akan mengambil tindakan tegas terhadap penggunaan vape atau rokok elektronik untuk melindungi golongan mudanya, umum Menteri Kesihatan Ayesha...
  - Advertisment -