Google rancang labur AS$2 bilion di Poland

WARSAW, 24 JUN – Google merancang untuk melabur sehingga AS$2 bilion di sebuah pusat data di Poland, lapor sebuah perniagaan terkemuka di Poland hari ini, mengikuti langkah Microsoft yang diumumkan awal tahun ini.

“Rantau Google Cloud di Warsaw adalah pelaburan terbesar dalam jenis infrastruktur di Poland yang dinamakan ‘Puls Biznesu’,” kata Magdalena Dziewguc, pengarah pengembangan perniagaan Google Cloud untuk Poland. Walaupun dia tidak memberikan jumlah tertentu untuk pelaburan itu, Puls Biznesu mengatakan ia bernilai antara AS$1.5 dan AS$2.0 bilion (1.3 dan 1.8 bilion euro).

Dziewguc mengatakan projek itu akan beroperasi pada awal tahun depan.

“Ini adalah sebahagian daripada pengembangan infrastruktur pengkomputeran dan telekomunikasi di Eropah, yang telah menelan belanja lebih dari 15 bilion euro sejak 2007,” kata Puls Biznesu.

Microsoft mengumumkan pada Mei lalu bahawa ia akan melabur AS$1 bilion di Poland untuk memperluaskan operasinya, termasuk mewujudkan hab data pengkomputeran awan serantau yang baharu.

Kedua-dua pelaburan itu datang pada masa yang sangat penting bagi ekonomi Poland selepas berdepan krisis koronavirus, di mana negara EU dengan penduduk seramai 38 juta berdepan kemelesetan pertama sejak kejatuhan komunisme tiga dekad lalu.

Google dan Microsoft adalah antara peneraju global dalam menyediakan perkhidmatan awan – industri bernilai ratusan bilion dolar. – AFP

Gambar fail pada 22 Januari 2019 menunjukkan seorang juruteknik melintasi logo Google semasa hari pembukaan pejabat baharu Google di Berlin. Google merancang untuk melabur hingga dua bilion dolar di sebuah pusat data di Poland. – AFP