GOP: Pemilihan semula Trump akan diadakan secara tertutup

WASHINGTON, 2 OGOS – Undian untuk pemilihan semula Presiden Donald Trump akan dilakukan secara tertutup pada akhir bulan ini, tanpa media dibenarkan hadir, seorang jurucakap Konvensyen Nasional Republik, berikutan wabak COVID-19.

Sementara Trump membatalkan komponen umum konvensyen di Florida bulan lalu, kerana penularan virus yang melanda di seluruh negeri, 336 perwakilan dijadualkan berkumpul di Charlotte, North Carolina, pada 24 Ogos untuk secara rasmi memilih untuk menjadikan Trump sebagai standard GOP sekali lagi.

Pencalonan konvensional secara tradisionalnya memanggil semua pihak media, kerana parti politik berusaha untuk menarik perhatian peristiwa yang menarik untuk menyampaikan mesej mereka kepada pengundi sebanyak yang mungkin.

Sekiranya keputusan GOP berlaku, ia akan menandakan konvensyen parti pertama dalam sejarah moden yang akan ditutup kepada wartawan.

“Memandangkan sekatan dan batasan kesihatan yang berlaku di negara bahagian North Carolina, kami merencanakan aktiviti Charlotte ditutup pada hari Jumaat, 21 Ogos hingga Isnin, 24 Ogos,” kata seorang jurucakap konvensyen. – AFP

Presiden Donald Trump ketika keluar dari Air Force One di Pangkalan Tentera Udara Andrews, Md, pada 31 Julai 2020. Trump akan kembali ke Washington setelah menghadiri acara di Florida. – AP