Sunday, August 14, 2022
25.2 C
Brunei

GoTo Indonesia melonjak pada kemunculan pertama pasaran

-

JAKARTA, 11 APRIL – Firma teknologi terbesar Indonesia melonjak pada kemunculan pertama pasarannya hari ini selepas IPO bernilai bilion dolar yang merupakan yang kelima terbesar di dunia tahun ini, mencabar kesukaran saham teknologi Asia.

GoTo, ekosistem digital terbesar di negara kepulauan dengan 270 juta orang, dibentuk dengan hasil penggabungan syarikat pengangkutan tumpangan Gojek dan platform e-dagang Tokopedia pada Mei 2021.

Dengan memakai jaket hitam-hijau khas pemandu Gojek, Ketua Pegawai Eksekutif GoTo, Andre Soelistyo menekan loceng pembukaan pukul 9 pagi di bursa saham Jakarta.

“Walaupun turun naik pasaran global, minat pelabur sangat kuat, mencerminkan permintaan yang berkembang pesat di Asia Tenggara untuk perkhidmatan atas permintaan, e-dagang dan teknologi kewangan kami, serta keyakinan terhadap kedudukan GoTo sebagai ekosistem digital terbesar di Indonesia,” katanya dalam kenyataan akhbar.

Saham GoTo melonjak sebanyak 23 peratus pada dagangan awal sebelum ditutup 13.02 peratus lebih tinggi pada 382 rupiah. Secara keseluruhan, saham Jakarta turun 0.10 peratus.

Syarikat itu meraih kira-kira AS$1.1 bilion dalam IPOnya yang memuktamadkan minggu lalu, berharga 338 rupiah sesaham, mewakili nilai pasaran kira-kira AS$28 bilion, umumnya.

Ia telah menjual saham pada harga AS$954.7 juta (13.7 trilion rupiah) ditambah AS$146.3 juta daripada saham perbendaharaan untuk tujuan lebihan peruntukan.

Berdasarkan jumlah dana yang diperoleh, IPO GoTo adalah yang ketiga terbesar di Asia dan kelima terbesar di dunia tahun ini, katanya.

Syarikat itu mengumumkan minggu lalu ia akan mengedarkan saham bernilai kira-kira AS$21.6 juta kepada ratusan ribu pemandunya. – AFP

Presiden Kumpulan GoTo, Patrick Cao, pengasas bersama, William Tanuwijaya, CEO kumpulan, Andre Soelistyo dan pengasas bersama, Kevin Aluwi semasa bursa saham di Jakarta pada 11 April. – AFP
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Dua beradik bersatu semula selepas 75 tahun

BHATINDA, INDIA, 12 OGOS – Air mata kegembiraan membasahi pipi seorang pekerja buruh India yang akhirnya bertemu abang tersayang dari Pakistan buat pertama kalinya...
- Advertisment -