Wednesday, February 1, 2023
25.4 C
Brunei

-

Grab tingkat mutu perkhidmatan

SINGAPURA, 24 Julai 2017 – Kenderaan tumpangan Asia Tenggara, Grab, hari ini menjangkakan akan menaikkan AS$2.5 bilion dalam pembiayaan, kebanyakannya dari Didi Chuxing dari China dan Softbank dari Jepun, dalam usahanya menyaingi pendahulunya Uber.

Didi, kenderaan penumpang utama China, dan gergasi mudah alih SoftBank akan melabur sehingga AS$2 bilion manakala AS$500 juta dijangka datang daripada pelabur baru dan sedia ada yang lain.

Grab berkata ia merupakan pembiayaan tunggal terbesar di Asia Tenggara. Kedua-duanya, Didi dan SoftBank sudah menjadi pelabur dalam Grab.

Firma yang berpangkalan di Singapura itu berkata ia akan menggunakan dana baru untuk meningkatkan kedudukannya dalam industri pengangkutan dan melabur dalam platform pembayaran mudah alih yang dipanggil GrabPay.

“Dengan sokongan mereka, Grab akan mencapai peneraju pasaran yang tidak dapat dipisahkan dalam pengangkutan bersama.

Seorang pemandu Grab menunggang motosikalnya di Jakarta, Indonesia, pada 24 Julai 2017. Softbank dan syarikat terkemuka China, Didi Chuxing melaburkan AS$2 bilion kepada Grab untuk meningkatkan kedudukannya dalam industri pengangkutan . – AP
Seorang pemandu Grab menunggang motosikalnya di Jakarta, Indonesia, pada 24 Julai 2017. Softbank dan syarikat terkemuka China, Didi Chuxing melaburkan AS$2 bilion kepada Grab untuk meningkatkan kedudukannya dalam industri pengangkutan . – AP

Grab berkata ia mempunyai penguasaan pasaran sebanyak 95 peratus dalam pengiktirafan teksi pihak ketiga dan 71 peratus dalam kenderaan persendirian yang terkenal di Asia Tenggara, jauh di hadapan saingan utamanya, Uber.

Grab menawarkan perkhidmatan kereta, teksi, motosikal di tujuh negara dan 65 bandar di seluruh Asia Tenggara, seramai 650 juta orang.

Masayoshi Son, pengerusi dan ketua eksekutif SoftBank, menggambarkan Grab sebagai “sebuah syarikat yang sangat menarik di rantau yang dinamik.

Di Indonesia, ekonomi terbesar di rantau ini dan negara yang paling ramai penduduknya dengan lebih daripada 250 juta orang, menjadi pertempuran sengit bagi pelanggan dengan aplikasi tempatan Go-Jek.

Tiada aplikasi yang menguntungkan. Didi Chuxing sendiri menaikkan AS$7.3 bilion pada Jun tahun lepas.

Anthony Tan, pengasas bersama Grab dan ketua eksekutifnya, berkata sokongan dari Softbank dan Didi akan membantu Grab mengembangkan perniagaan pembayaran mudah alih GrabPay.

Aplikasi perjalanan yang menarik adalah popular di kalangan penduduk bandaraya Asia Tenggara yang sesak. – AFP/AP

Artikel sebelum iniAkibat jual isteri sendiri
Artikel seterusnyaBrunei DPMM FC tewas tipis
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -