Graduan sains cari ketenangan dari kraf kertas 3D

PERLIS – Tujuh tahun lalu, graduan sains polimer Mohamad Amri Johari, 37, menemui beberapa video YouTube mengenai kraf kertas 3D.

Tertarik dengannya, dia menyahut cabaran mencipta kad pop-up menggunakan alat mudah seperti kertas, pisau lipat, gunting dan gam.

Hari ini, pembuat kertas yang berpangkalan di Perlis, Kangar pakar dalam mencipta Explosion Box, yang menggabungkan buku skrap, penyimpanan memori, jurnal dan elemen pembuatan kad dalam kotak.

“Memang menyeronokkan untuk membuat kad 2D dan 3D kerana ia mempunyai struktur yang unik, dan ia berbeza daripada kad biasa.

Walau bagaimanapun, pembuatan kertas memerlukan kemahiran, kesabaran dan kreativiti. Ia lebih daripada menggunakan gunting dan pisau tajam untuk mencipta objek dua atau tiga dimensi,” jelas Mohamad Amri, yang merupakan salah seorang peserta pameran pada Hari Kraf Kebangsaan 2022, pameran kraf selama seminggu yang dianjurkan oleh Kraf tangan Malaysia di Kuala Lumpur baru-baru ini. Kad pop-up melibatkan menukar kad ucapan dua dimensi kepada tiga dimensi menggunakan flap, bahagian pusingan dan kepingan boleh alih lain.

Explosion Box menggabungkan buku skrap, penyimpanan memori, jurnal dan elemen pembuatan kad. – ANN/The Star
Graduan sains polimer Mohamad Amri berkata pembuatan kertas memberinya fleksibiliti untuk sendiri menjadi bos. – ANN/The Star
Kad dan kotak pop-up melibatkan menukar kad ucapan dua dimensi kepada tiga dimensi menggunakan flap, bahagian pusingan dan kepingan boleh alih yang lain. – ANN/The Star

Kad pop-up 3D telah wujud sejak pertengahan abad ke-19, tetapi ia menyaksikan kebangkitan semula pada tahun 1980an apabila origami Jepun (seni melipat kertas) dan kirigami (di mana kepingan kertas dipotong dan dilipat) mula menjadi popular.

“Saya suka bekerja dengan kertas kerana ia memberi saya peluang untuk meningkatkan kemahiran kerajinan saya, termasuk origami, keratan kertas geometri dan karya seni kertas 2D dan 3D. “

Tambahan pula, orang ramai sentiasa terkejut menerima hadiah yang menarik perhatian ini,” kongsi graduan Universiti Teknologi Mara itu.

Selepas menamatkan pengajian, Mohamad Amri bekerja sebagai tutor di Shah Alam, Selangor sebelum pulang ke kampung halamannya di Kangar untuk menumpukan usaha menjadi pembuat kertas sepenuh masa.

“Walaupun saya seorang pemegang ijazah sains, saya nampaknya tertarik dengan seni kreatif. Saya sangat berminat dengan pembuatan kertas. “Selain itu, ia memberi saya fleksibiliti untuk menjadi bos sendiri,” kata Mohamad Amri, yang berkongsi karya buatan tangannya di Facebook dan Instagram.

Dia menggunakan kertas stok kad (200gsm-320gsm) untuk projek seninya kerana ia lebih kukuh daripada kertas berwarna biasa, yang mempunyai berat 70gsm-90gsm. Secara purata, dia mengambil masa kira-kira lima jam untuk menyiapkan Explosion Box empat lapisan berukuran 11sm x 11sm.

Ini melibatkan mencipta tapak lipatan, yang kemudiannya dibentangkan. Keratan kertas kemudiannya dibuka dan diluruskan untuk membuat projek yang siap.

Kotak poket dua lapisannya mempunyai sembilan pop-up, manakala kotak tiga lapisan dan empat lapisan masing-masing mempunyai 13 dan 17 kejutan. Kejutan itu terdiri daripada foto, nota dan pelekat yang diperibadikan.

“Sukar untuk memastikan ukurannya yang sempurna. Ia memerlukan sedikit kreativiti dan imaginasi untuk membina mekanisme bagi memastikan setiap pemotongan kertas terbuka tanpa koyak,” kata Mohamad Amri, sambil menambah kebanyakan pelanggannya berumur antara 18 dan 40 tahun. Ciptaannya berharga antara RM38 dan RM140 setiap satu.

Dia mengakui membuat kertas adalah kerja yang memakan masa dan pendapatannya jauh lebih rendah daripada apa yang dia boleh perolehi dengan ijazahnya. Dia bergelut untuk terus bertahan semasa pandemik ke-rana jualannya menurun sebanyak 60 peratus. Ia adalah masa yang paling mencabarnya.

“Perniagaan saya terjejas teruk semasa perintah kawalan pergerakan sejak dua tahun lepas. Orang ramai tidak berminat untuk membeli kad pop-up dan kotak kejutan saya kerana mereka tidak melihatnya sebagai satu keperluan.

“Tetapi saya bersyukur kerana pesanan saya mula mengalir masuk semula apabila Malaysia melangkah ke peringkat endemik. Saya gembira bekerja sebagai pembuat kertas. Ia membuatkan saya sentiasa bermotivasi. Apa yang paling penting ialah mencintai pekerjaan awda dan mempunyai semangat untuk bertahan,” tambahnya. – ANN/The Star