Sunday, June 4, 2023
24 C
Brunei

  -

  Greece berdepan pilihan raya baharu

  ATHENS, 22 MEI – Perdana Menteri Greece, Kyriakos Mitsotakis berkata hari ini beliau sedang mencari undi baharu sejurus selepas 25 Jun untuk mendapatkan majoriti pemerintah, sehari selepas partinya memenangi pilihan raya kebangsaan yang gagal melahirkan kerajaan parti tunggal.

  Parti Demokrasi Baharu konservatif Mitsotakis menewaskan pesaingnya dalam pilihan raya semalam, dengan kelebihan 20 mata mengatasi pesaing terdekatnya Syriza, dipimpin oleh Alexis Tsipras.

  Pengundi memberikan keputusan terbaik mereka kepada konservatif sejak 2007, memuji parti itu kerana mengembalikan kestabilan ekonomi kepada negara yang pernah dikenali sebagai negara ketinggalan EU.

  Tetapi kemenangan itu kurang lima kerusi daripada majoriti, meninggalkan Mitsotakis diberi pilihan sama ada mendapatkan gabungan atau mengadakan pilihan raya baharu.

  Lelaki berkelulusan Harvard berusia 55 tahun itu menolak perkongsian kuasa semalam, memberitahu Presiden Katerina Sakallaropoulou, yang memberinya mandat untuk membentuk kerajaan, bahawa gabungan di bawah barisan parlimen semasa tidak mungkin ditubuhkan.

  Greece harus menuju pilihan raya baharu ‘secepat mungkin’, katanya.

  Berikutan penolakan Mitsotakis, Greece akan meneruskan usul yang diperlukan di bawah perlembagaan dengan presiden kemudian menyerahkan mandat serupa kepada Syriza dan kemudian parti sosialis di tempat ketiga, Pasok-Kinal. – AFP

  Perdana Menteri Greece, Kyriakos Mitsotakis (tengah) bertemu dengan penyokong di ibu pejabat partinya di Athens, Greece pada 21 Mei. – AP
  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Punca kemalangan kereta api India dikenal pasti

  NEW DELHI, 4 JUN - Menteri Kereta Api India berkata hari ini bahawa punca dan orang yang bertanggungjawab terhadap nahas kereta api yang paling...
  - Advertisment -