Greece mulakan semula projek utama pembangunan negara

ATHENS, GREECE, 3 JULAI – Perdana menteri Greece hari ini telah membenarkan semula kerja-kerja pembinaan projek-projek besar yang telah lama ditangguhkan di tapak utama lapangan terbang lama Athens.

Kyriakos Mitsotakis memuji operasi semula kerja-kerja pembinaan sebagai langkah utama dalam pelaksanaan apa yang digambarkannya sebagai ‘mungkin projek terbesar di Mediterranean’, di mana jentolak mula melakukan kerja-kerja pembangunan di salah satu daripada lebih 200 bangunan terbengkalai. Pembangunan tapak Hellenikon seluas 620 hektar (1.500 hektar) adalah elemen penting dalam usaha penswastaan ​​yang merupakan sebahagian daripada pembangunan antarabangsa Greece. Negara ini menerima pinjaman kecemasan berbilion-bilion untuk mengatasi krisis kewangan yang teruk, tetapi harus melancarkan pembaharuan struktur dan penswastaan ​​sebagai pengganti dana tersebut.

Penambahbaikan lapangan terbang telah ditangguhkan dalam penundaan kes pengadilan selama hampir dua dekad, dengan pengkritik projek tersebut memetik masalah berkaitan dengan alam sekitar dan warisan. Tanah perkuburan kuno dan penempatan prasejarah telah ditemui di kawasan ini. Pada tahun 2018, Mahkamah Agung meluluskan projek tersebut.

Tapak lapangan terbang lama dijual di bawah program penswastaan ​​yang diamanahkan oleh pemberi pinjaman Greece kepada sebuah konsortium yang diketuai oleh Greek Lamda Development, yang telah merancang pelaburan bernilai 8 bilion euro, termasuk taman, perumahan, kawasan membeli-belah, hotel dan pantai yang dapat diakses secara bebas. – AP

Mitsotakis (kiri) dan Ketua Pegawai Eksekutif Lamda, Odisseas Athanasiou ketika berbincang mengenai projek pembangunan di hadapan tapak bangunan lama lapangan terbang Athen, kelmarin. – AP