Tuesday, August 9, 2022
26.8 C
Brunei

Greece serah obor Olimpik kepada Beijing 2022

-

ATHENS, 19 OKT – Greece telah menyerahkan obor api Olimpik kepada penganjur Sukan Musim Sejuk Beijing 2022, sehari selepas upacara memarakkan api telah diganggu oleh kumpulan aktivis yang meminta agar acara tersebut ditangguhkan.

Ketua jawatankuasa Olimpik Hellenic, Spyros Kapralos menyerahkan obor Olimpik kepada naib presiden Beijing 2022 dan naib presiden jawatankuasa Olimpik China, Yu Zaiqing di stadium Panathenaic, Athens, di mana sukan kuno kembali pada tahun 1896.

“Api Olimpik itu akan pergi ke Tembok Besar dan melintasi beberapa tempat di China, membawa cahaya kedamaian dan persahabatan,” kata Yu.

Dia mengatakan bahawa China berikrar akan mengadakan ‘Sukan yang lancar, selamat dan indah”.

Kira-kira 2,900 atlet, yang mewakili sekitar 85 jawatankuasa Olimpik nasional, akan bertanding dalam Sukan Musim Sejuk antara 4 dan 20 Februari 2022.

Pelakon berpakaian seperti wanita Greece kuno sebelumnya menyalakan kawah dengan api Olimpik, setelah pemenang pingat perak ski gaya bebas Turin 2006 dan Vancouver 2010, Li Nina berlari dengan obor di stadium AD abad kedua.

Upacara itu diadakan tanpa penonton, hanya dengan kehadiran para pegawai dan media. – AFP

Greece telah menyerahkan obor api Olimpik kepada penganjur Sukan Musim Sejuk Beijing 2022. – AFP
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -