Friday, December 1, 2023
24.9 C
Brunei

  -

  Greta Thunberg usir gangguan semasa perarakan iklim Belanda

  AMSTERDAM, 13 NOV – Aktivis iklim terkenal, Greta Thunberg diganggu seketika kelmarin oleh seorang lelaki yang menghampirinya di atas pentas selepas dia menjemput seorang warga Palestin dan seorang wanita Afghanistan untuk berucap pada protes iklim di ibu negara Belanda.

  Thunberg sedang bercakap kepada puluhan ribu orang apabila dia menjemput wanita itu ke atas pentas.

  “Sebagai gerakan keadilan iklim, kita perlu mendengar suara mereka yang ditindas dan mereka yang berjuang untuk kebebasan dan keadilan. Jika tidak, tidak ada keadilan iklim tanpa perpaduan antarabangsa,” kata Thunberg.

  Selepas wanita Palestin dan Afghanistan bercakap dan Thunberg menyambung semula ucapannya, seorang lelaki naik ke pentas dan memberitahunya: “Saya datang ke sini untuk demonstrasi iklim, bukan pandangan politik,” sebelum dia dibawa keluar dari pentas.

  Identiti lelaki itu tidak serta-merta jelas. Dia memakai jaket dengan nama kumpulan bernama Water Natuurlijk yang telah memilih ahli dalam lembaga air Belanda.

  Wanita Afghanistan, Sahar Shirzad, memberitahu The Associated Press bahawa Thunberg membenarkan mereka naik ke pentas bersamanya.

  “Pada asasnya, dia memberi masanya kepada kami,” katanya.

  Sebelum Thunberg naik ke pentas, acara itu tergendala seketika apabila sekumpulan kecil aktivis di hadapan orang ramai mengibarkan bendera Palestin dan melaungkan slogan pro-Palestin. – AP

  Aktivis iklim, Greta Thunberg diganggu oleh seorang aktivis iklim selepas Thunberg menyatakan solidariti dengan rakyat Palestin ketika puluhan ribu orang berarak melalui Amsterdam, Belanda, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Reaktor gabungan nuklear eksperimen Jepun dirasmikan

  TOKYO, 1 DIS - Reaktor gabungan nuklear eksperimen terbesar di dunia yang sedang beroperasi dirasmikan di Jepun hari ini, sebuah teknologi pada peringkat awal...