Friday, December 9, 2022
22.3 C
Brunei

-

GSK raih keuntungan suku ketiga

LONDON, 2 NOV – Pengeluar ubat Britain, GlaxoSmithKline (GSK) berkata hari ini bahawa keuntungan bersih suku ketiga melonjak hampir sepuluh kali ganda kepada £10.3 bilion (AS$11.5 bilion) pada keluaran sampingan blokbuster unit penjagaan kesihatan pengguna Haleon.

Pendapatan selepas cukai meningkat dalam tempoh tiga bulan hingga akhir September daripada £1.2 bilion setahun sebelumnya, disebabkan keuntungan besar £9.6 bilion disebabkan pemisahan unit Haleon, kata GSK dalam satu kenyataan.

Keuntungan bersih masih meningkat 26 peratus. Jumlah dagangan melonjak 18 peratus kepada £7.8 bilion, dirangsang oleh rekod penjualan ubat GSK.

Haleon menjadi penyenaraian terbesar di London selama lebih sedekad apabila ia dipisahkan awal tahun ini.

Peralihan strategi utama oleh ketua eksekutif GSK Emma Walmsley, untuk menumpukan pada perniagaan farmaseutikal teras GSK dilakukan selepas dia menghadapi tekanan dari pemegang saham aktivis atas kelewatannya dalam menghasilkan ubat dan rawatan COVID.

Gambar fail menunjukkan ibu pejabat syarikat farmaseutikal British GlaxoSmithKline di barat London. – AFP

GSK, yang memiliki 68 peratus daripada Haleon dengan Pfizer memegang bakinya, mengekalkan saham sebanyak enam peratus.

Haleon menjual jenama termasuk ubat gigi Sensodyne, ubat penahan sakit Panadol dan rawatan sejuk Theraflu, serta multivitamin Centrum dan gel anti-radang Voltaren.

Unit itu dilancarkan pada bulan Julai dengan permodalan pasaran saham berjumlah kira-kira £30 bilion.

Sementara itu, Glaxo menaikkan unjuran pertumbuhan jualan tahunannya hari ini kepada lapan hingga 10 peratus.

“GSK sekali lagi telah mencatatkan satu lagi suku prestasi yang cemerlang, dengan pertumbuhan kukuh dalam ubat-ubatan khusus, rekod jualan untuk vaksin Shingrix, dan peningkatan selanjutnya dalam keuntungan operasi yang diselaraskan,” kata Walmsley dalam penyata pendapatan. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...

Gadai diri kerana Ludo

- Advertisment -