Guaido kutuk serangan pada perhimpunan pembangkang

BARQUISIMETO, VENEZUELA, 1 MAC – Ketua pembangkang Venezuela, Juan Guaido berkata dia mungkin terbunuh semasa serangan tembakan pada perarakan protes di barat negara itu yang mencederakan seorang remaja lelaki.

Guaido telah mengetuai kira-kira 2,000 penyokong melalui bandar Barquisimeto kelmarin ketika kejadian itu berlaku. Gambar yang dikeluarkan oleh penyokong Guaido menunjukkan lelaki yang berdiri di sebelah motosikal dengan menutup mukanya, menyasarkan pistol ke arah speaker parlimen.

Pasukannya berkata seorang budak lelaki berusia 16 tahun kemudian ditembak di kakinya tetapi sekarang berada dalam keadaan stabil. Mereka menyifatkan serangan itu terhadap pro-kerajaan.

“Diktator boleh membunuh saya hari ini, tanpa ragu-ragu,” kata Guaido dalam satu video yang diterbitkan ke media sosial selepas perarakan.

“Mereka menembak tetapi itu tidak akan menjatuhkan kami,” katanya.

Kerajaan negeri dan pejabat Datuk Bandar Barquisimeto tidak mengulas mengenai kejadian tersebut.

Venezuela mengalami krisis pada tahun lalu apabila Guaido mengisytiharkan dirinya pemangku presiden, berikutan tuntutan pilihan raya 2018 negara itu disokong oleh Presiden Nicolas Maduro.

Guaido mahu Maduro menyokong peralihan kerajaan dengan mengadakan pilihan raya yang bebas dan adil.

Walaupun Guaido mendapat sokongan dengan cepat daripada lebih daripada 50 negara dan pada awalnya telah membawa protes puluhan ribu orang, popularitinya semakin berkurang.

Beliau baru-baru ini kembali dari lawatan berprofil tinggi untuk mendapatkan sokongan antarabangsa, bertemu Presiden AS Donald Trump, Perdana Menteri Britain Boris Johnson dan Presiden Perancis Emmanuel Macron. – AFP