Guardiola salahkan kecuaian pasukan penyebab tersingkir Liga Juara-Juara

LISBON, 16 OGOS – Pep Guardiola mengakui Manchester City sekali lagi mensia-siakan peluang mereka di Liga Juara-Juara setelah tersingkir di suku akhir untuk musim ketiga berturut-turut dengan kekalahan mengejut 3-1 kepada Lyon di Lisbon.

Kecuaian pertahanan, peluang yang terlepas dan kontroversi VAR berlaku untuk pasukan Guardiola dengan jurulatih itu juga dalam keadaan sukar untuk memilih pasukannya di peringkat kalah mati.

Guardiola masih belum pernah melepasi peringkat lapan akhir Liga Juara-Juara dalam empat tahunnya sebagai pengurus City untuk dinobatkan sebagai juara Eropah tetap berlanjutan walaupun berbelanja berbilion-bilion dolar yang telah dilaburkan oleh pemilik kelab Abu Dhabi.

“Suatu hari kita akan memecahkan jurang ini ke suku akhir,” kata Guardiola. “Anda harus sempurna dalam pertandingan ini dalam satu perlawanan dan kami tidak.”

City kelihatan kecewa ketika Guardiola bermula dengan formasi 3-5-2 dan ketinggalan pada separuh masa pertama menerusi serangan Maxwel Cornet.

Tekanan mereka pada separuh masa kedua akhirnya bertambah baik ketika Kevin De Bruyne menyamakan kedudukan 21 minit sebelum masa tamat. Namun, serangan Moussa Dembele berjaya mengembalikan kedudukan pasukan Perancis itu.

Raheem Sterling kemudian terlepas peluang menjaringkan gol untuk membawa City kembali bangkit dan kemudian kesalahan dari penjaga gawang Ederson membenarkan Dembele membawa Lyon ke separuh akhir menentang Bayern Munich. – AFP

Reaksi Pep Guardiola semasa di tepi padang pada perlawanan suku akhir Liga Juara-Juara antara Manchester City dan Lyon di Stadium Jose Alvalade, Lisbon semalam. – AFP