Guardiola sumbang AS$1j di Sepanyol

MADRID, 25 MAC – Jurulatih Manchester City, Pep Guardiola telah mendermakan satu juta euro (AS$1.08 juta) untuk membantu membeli bekalan perubatan untuk mencegah penularan pandemik koronavirus (COVID-19) di Sepanyol.

Bekas pengurus FC Barcelona itu memberikan wang tersebut ke Kolej Perubatan Barcelona untuk membeli peralatan perubatan yang kini kekurangan di pusat kesihatan di Catalonia, kata badan itu dalam satu kenyataan.

Derma beliau juga akan digunakan untuk menghasilkan ventilator untuk merawat pesakit dan peralatan perlindungan untuk para pekerja penjagaan kesihatan di wilayah timur laut di Sepanyol.

Sementara itu, Hospital Klinik Barcelona berkata mereka juga telah menerima sumbangan dari kapten FC Barcelona, ​​Lionel Messi untuk membantu memerangi virus itu.

“Terima kasih Leo, atas sokongan dan komitmen anda,” tambah hospital itu.

Walau bagaimanapun, hospital itu tidak mengatakan berapa banyak wang yang disumbangkan oleh pemain itu, menurut media sukan Catalan Mundo Deportivo berkata ia berjumlah satu juta euro.

Dengan pandemik yang sedang merebak di seluruh dunia, Sepanyol telah menjadi salah satu negara yang paling teruk terjejas, ketiga jumlah tertinggi dengan kes kematian dengan jumlah terkini 2,696 orang dan jumlah jangkitan hampir mencecah 40,000 orang. – AFP

Pep Guardiola telah mendermakan wang tersebut ke Kolej Perubatan Barcelona untuk membeli peralatan perubatan yang kini berkurangan di pusat kesihatan di Catalonia. – AP