Gudang produk polimer diiktiraf Malaysia Book of Records

KUALA LUMPUR, 13 JUN – Gudang Produk Polimer di Kompleks Bersepadu Pengerang (PIC) telah diiktiraf sebagai ‘gudang berautomasi terbesar’ di negara ini oleh Malaysia Book of Records.

Dalam satu kenyataan hari ini, Petronas berkata gudang yang mempunyai ciri-ciri inovasi teknologi Sistem Perolehan Semula dan Penyimpanan Automatik (ASRS) dan gudang sepenuhnya automatik yang pertama di Asia Tenggara yang dibina untuk industri petrokimia.

“Ia dilengkapi sepenuhnya untuk menyokong kapasiti pengeluaran petrokimia tahunan PIC dalam memenuhi permintaan petrokimia yang semakin meningkat di rantau ini, iaitu kemudahan yang terbesar dan yang tertinggi di Malaysia, berukuran lebih 40 meter tinggi, 134 meter lebar dan 171 meter panjang.

“Gudang itu juga berkeupayaan untuk menampung inventori simpanan 21 hari atau 127 kilo tan metrik produk polimer, dan berkedudukan baik untuk menyokong pengeluaran tahunan PIC yang dijangka sebanyak 3.3 juta tan metrik setahun bagi produk petrokimia apabila kompleks itu beroperasi sepenuhnya,” katanya.

Naib Presiden Kanan dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas Refinery dan Petrochemical Corporation Sdn Bhd Dr Colin Wong Hee Huing berkata dengan pengiktirafan terbaharu itu, PIC telah memperoleh sembilan rekod kebangsaan dalam pelbagai kategori. – Bernama