Friday, June 2, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Guna AI generatif secara ‘bertanggungjawab’ – G7

  HIROSHIMA, 21 MEI – Dunia mesti segera menilai impak kecerdasan buatan (AI) generatif, kata pemimpin G7 kelmarin, mengumumkan mereka akan mengadakan perbincangan tahun ini mengenai penggunaan teknologi yang ‘bertanggungjawab’.

  Satu kumpulan kerja akan ditubuhkan untuk menangani isu daripada hak cipta kepada maklumat palsu, kata tujuh ekonomi terbesar dunia itu dalam kenyataan terakhir yang dikeluarkan semasa sidang kemuncak di Hiroshima, Jepun.

  AI penjanaan teks seperti ChatGPT, pencipta imej dan muzik yang digubah menggunakan AI telah mencetuskan kegembiraan, kebimbangan dan pertikaian undang-undang apabila pencipta menuduh mereka mengambil bahan tanpa kebenaran.

  Kerajaan di seluruh dunia berada di bawah tekanan untuk bergerak pantas bagi mengurangkan risiko, dengan ketua eksekutif OpenAI memberitahu penggubal undang-undang Amerika Syarikat minggu ini bahawa mengawal selia AI adalah penting.

  “Kami menyedari keperluan untuk segera mempertimbangkan peluang dan cabaran AI generatif, yang semakin dikenali di seluruh negara dan sektor,” kata kenyataan G7.

  “Kami menugaskan menteri yang berkaitan untuk mewujudkan proses AI Hiroshima, melalui kumpulan kerja G7, secara inklusif untuk perbincangan mengenai AI generatif menjelang akhir tahun ini,” katanya.

  “Perbincangan ini boleh merangkumi topik seperti tadbir urus, perlindungan hak harta intelek termasuk hak cipta, promosi ketelusan, tindak balas terhadap manipulasi maklumat asing, termasuk maklumat yang salah, dan penggunaan teknologi ini secara bertanggungjawab.”

  Kumpulan kerja baharu itu akan dianjurkan dengan kerjasama kumpulan OECD negara maju dan Perkongsian Global mengenai Kepintaran Buatan (GPAI), tambah kenyataan itu. – AFP

  Aplikasi ChatGPT dipaparkan pada iPhone di New York baru-baru ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  AS, Jepun modenkan pakatan tentera

  TOKYO, 1 JUN – Amerika Syarikat (AS) dan Jepun sedang berusaha untuk memodenkan pakatan ketenteraan mereka dalam menghadapi ancaman dari China, Korea Utara dan...
  - Advertisment -