Guna kenderaan kos efektif – Duterte

MANILA, 14 Dis – Presiden Filipina, Rodrigo Duterte telah mengarahkan semua agensi kerajaan untuk mengelak daripada menggunakan kenderaan mewah tetapi menggunakan kereta yang ‘kos efektif, cekap bahan api dan mesra alam’ untuk menjadi contoh kepada penduduknya serta bijak dalam penggunaan dana awam.

Pada Isnin lepas, Duterte menandatangani Perintah Pentadbiran (AO) 14 yang memperincikan peraturan mengenai pengambilalihan kenderaan bermotor kerajaan dan mengadopsi sistem perolehan. AO 14 dikeluarkan untuk melarang pengambilalihan dan penggunaan kenderaan mewah di semua agensi kerajaan nasional, termasuk perbadanan milik kerajaan atau kerajaan, institusi kewangan kerajaan, universiti dan kolej negeri serta unit kerajaan tempatan.

“(AO 14) telah diisytiharkan untuk memastikan pemerolehan kenderaan bermotor kerajaan berpandukan prinsip-prinsip kesesuaian, kemampuan dan praktik yang berfungsi, selaras dengan piawaian dan ketepatan yang tinggi dalam perbelanjaan awam,” kata AO.

Sementara itu, arahan itu tidak meliputi kenderaan yang digunakan untuk keselamatan presiden dan naib presiden, kenderaan yang disumbangkan kepada kerajaan oleh kerajaan asing atau institusi pelbagai hala, kenderaan yang digunakan oleh pembesar asing yang mengadakan lawatan dan kenderaan yang diperoleh menggunakan dana dari program bantuan pembangunan rasmi yang sedia ada.

Selain itu, AO mengarahkan semua pejabat kerajaan untuk ‘mendedikasikan peratusan keperluan kenderaan mereka untuk pembelian kenderaan bermotor menggunakan jenis bahan api alternatif seperti biofuel, bahan api fleksibel, gas asli, tenaga solar dan elektrik.” – Xinhua

Gambar fail pada 24 Julai 2017 menunjukkan Rodrigo Duterte memberi ucapan semasa permesyuaratan di Manila. – AFP