Guna robot sebar maklumat kepada pelancong

ATHENS – Dua buah robot separa humanoid yang memakai penutup mulut dan hidung menyambut pengunjung di Lapangan Terbang Antarabangsa Athens ‘Eleftherios Venizelos’ (AIA) dengan maklumat anti-COVID-19 ketika wartawan membuat lawatan ke lapangan terbang pada Jumaat lalu.

Kakitangan robot itu bukan pemandangan baharu di lapangan terbang, kerana ia bekerja sebagai pembantu maklumat selama dua tahun lalu memberikan maklumat, seperti jadual penerbangan, perkhidmatan lapangan terbang dan tempat-tempat bersiar di Athens.

Tetapi sejak pertengahan bulan Jun, kedua-dua robot Pepper telah mengambil tugas baharu itu. “Kesihatan anda adalah keutamaan kami” adalah mesej utama yang mereka sampaikan dalam Bahasa Greek dan Inggeris.

Aplikasi baharu telah dikembangkan untuk memungkinkannya mengambil peranan baharu setelah 15 Jun, ketika syarikat penerbangan secara beransur-ansur dilanjutkan di Greece.

“Pepper sentiasa berkembang. Ia berbicara banyak bahasa. Ia memiliki suara manusia dan kemahiran komunikasi yang sangat tinggi. Pepper bergabung dengan kami dalam usaha kami untuk mengembangkan teknologi baharu, kerana unit dan AIA kami banyak melabur pada teknologi dan inovasi.

Gambar bertarikh 28 Jun 2020, menunjukkan Pepper di di Lapangan Terbang Antarabangsa Athens ‘Eleftherios Venizelos’ (AIA), Greece. – Xinhua
Pepper menawarkan maklumat dalam Bahasa Cina dan Inggeris mengenai semua perkhidmatan lapangan terbang dan petua mengenai cara untuk mengunjungi bandar Athens atau pelabuhan Piraeus. – Agensi

Kakitangan Lapangan Terbang Antarabangsa Athens memasangkan penutup mulut dan hidung pada Pepper. – Xinhua

“Tidak lama lagi Pepper akan bersama dengan kami dengan AI sehingga ia dapat menjawab banyak pertanyaan penumpang,” jelas Pengarah Unit Perniagaan Teknologi Maklumat dan Telekomunikasi di AIA, Alexandros Ziomas sambal menunjuk salah sebuah robot.

Sebelum wabak itu melanda, Pepper telah berusaha menawarkan maklumat dalam Bahasa Cina dan Inggeris mengenai semua perkhidmatan lapangan terbang dan petua mengenai cara untuk mengunjungi pusat bandar Athens atau pelabuhan Piraeus, menurut Ziomas.

Salah satu aplikasi Pepper sebelumnya, yang dikembangkan oleh syarikat permulaan Yunani Toorbee terutama untuk orang Cina yang mengunjungi Greece, boleh dimuat turun secara percuma pada telefon bimbit.

Pengunjung China boleh menggunakan WeChat untuk mengimbas kod QR pada sepanduk yang diletakkan di AIA untuk mendapatkan maklumat mengenai tempat makan atau membeli-belah di dalam lapangan terbang sebelum menuju ke pusat bandar.

Dengan bantuan dua buah robot Pepper, AIA adalah salah satu lapangan terbang ‘sedia China’ pertama di Eropah, menurut wakil AIA.

Kini kedua robot itu ditugaskan dengan misi penting baharu, kerana Greece akan membuka pelancongan pada minggu ini.

AIA tidak pernah ditutup sepenuhnya walaupun semasa penutupan di Greece (23 Mac hingga 4 Mei), tetapi penerbangan domestik disambung sepenuhnya pada 18 Mei dan lebih banyak penerbangan antarabangsa terutamanya dari destinasi Eropah disambung pada 15 Jun, kata Pengarah Komunikasi AIA dan Pemasaran, Ioanna Papadopoulou.

Mulai 1 Julai, penerbangan terus ke 27 lapangan terbang di seluruh negara akan dimulakan semula, dan tujuh pintu masuk darat dan tujuh pelabuhan dibuka semula, sebagaimana yang telah diumumkan oleh pihak berkuasa Greece.

Menjelang pembukaan semula 1 Julai, pemerintah Greece telah menentukan bagaimana negara itu akan menyambut pelancong.

Pemeriksaan diagnostik dan Borang Pencari Penumpang (PLF) adalah sebahagian daripada pe-rancangan, menurut siaran akhbar yang dihantar melalui e-mel yang dikeluarkan oleh Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Hellenic pada hari Sabtu lalu.

Pada hari Sabtu lalu hingga 31 Ogos 2020, semua penumpang penerbangan antarabangsa ke Greece wajib melengkapkan PLF mereka sekurang-kurangnya 48 jam sebelum memasuki negara ini, dengan memberikan maklumat terperinci mengenai tempat keberangkatan mereka, tempoh penginapan sebelumnya di negara lain, dan alamat tempat tinggal mereka di Greece, menurut kenyataan media.

“Tarikh utama berikutnya adalah 1 Julai. Kami sedang menunggu keputusan yang relevan dari Suruhanjaya Eropah mengenai negara mana yang akan menghantar pelancong tanpa sekatan,” kata Papadopoulou.

“Kami menjalani realiti baharu. Ini bererti bahawa ada langkah-langkah tertentu berdasarkan panduan yang kami terima daripada pihak berkuasa antarabangsa, Eropah dan nasional,” jelas Papadopoulou.

Menurut pengarah, penggunaan penutup mulut dan hidung di dalam lapangan terbang dan sepanjang perjalanan adalah wajib.

“Oleh itu, lebih baik kita mempunyai banyak penutup mulut dan hidung, bergantung pada jangka waktu penerbangan mereka, kerana biasanya mereka perlu menukarnya setiap tiga hingga empat jam.”

“Lebih baik juga jika rakan dan saudara-mara mengucapkan selamat tinggal di luar lapangan terbang agar kita tidak berlakunya kesesakan. Di samping itu, kita juga pasti memerhatikan langkah-langkah jarak yang selamat,” tambahnya.

Bersama dengan tanda bertuliskan “cuci tangan, gunakan pensanitasian tangan”, sekurang-kurangnya 300 titik dengan pensanitasian tangan yang telah disediakan di seluruh kawasan lapangan terbang.

AIA menaruh harapan untuk sepanjang tahun ini, mengingat prestasi luar biasa lapangan terbang sebelum berlakunya wabak tersebut.

“Pada tahun 2019, kami mempunyai 25.5 juta penumpang. Ini adalah tahun keenam berturut-turut dengan data kemenangan untuk ketibaan. Terdapat juga aliran positif dalam dua bulan pertama tahun 2020, yang menunjukkan bahawa 2020 akan menjadi tahun ketujuh berturut-turut,” kata Papadopoulou.

“Sehingga akhir Februari, kami mempunyai peningkatan ketibaan 4.3 peratus berbanding dua bulan pertama 2019. Terutama pengunjung dari China, hanya pada bulan Januari terdapat kenaikan 120 peratus dibandingkan dengan Januari 2019, “katanya kepada media.

Mesej yang disampaikan oleh kerajaan Greece kepada semua orang yang berkunjung ke negara pada tahun ini adalah ‘Nikmati penginapan anda – Tetap selamat’.

Pihak berkuasa Greece mengumumkan pada hari Jumaat malam lalu bahawa 22 kes COVID-19 baharu telah didaftarkan sejak hari Khamis lalu di seluruh negara tanpa kematian. Greece setakat ini mencatatkan 3,366 jangkitan yang disahkan, termasuk 191 kematian, sejak kes pertama didiagnosis pada 26 Februari di negara itu. – Xinhua