Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Gunung berapi meletus di Papua

  TOKYO, 20 NOV – Sebuah gunung berapi di Papua New Guinea meletus hari ini, Agensi Meteorologi Jepun (JMA) berkata, sambil menambah ia sedang menilai kemungkinan risiko tsunami di pantai Jepun.

  Gunung Ulawun di pulau New Britain di Papua New Guinea meletus kira-kira jam 3:30 petang, hari ini mengeluarkan asap gunung berapi setinggi 15,000 meter, kata agensi itu, memetik Pusat Penasihat Abu Volkanik di Darwin, Australia.

  Agensi itu berkata ia sedang menilai kemungkinan kesan, termasuk risiko tsunami menghampiri Jepun lewat hari ini.

  Gelombang tsunami pertama boleh mencapai pulau Izu dan Ogasawara kira-kira tiga jam selepas gegaran akibat letusan itu, kata JMA.

  Agensi itu tidak mengeluarkan sebarang nasihat atau amaran tsunami. Ia berkata bahawa tiada perubahan ketara pada paras laut telah dikesan di tapak pemerhatian di dalam dan di luar Jepun.

  Bahagian Pengurusan Geobencana Papua New Guinea, sebuah agensi kerajaan yang memantau gempa bumi, tsunami dan letusan gunung berapi, tidak segera bertindak balas terhadap permintaan maklumat hari ini.

  Geosains Australia, sebuah agensi kerajaan, berkata tiada amaran tsunami untuk perairan Australia. Pusat Amaran Tsunami Pasifik yang berpangkalan di Hawaii tidak mengeluarkan sebarang amaran.

  JMA bagaimanapun menggesa penduduk pantai supaya sentiasa berhati-hati sekiranya berlaku tsunami tertangguh. Ia berkata ia tidak dapat segera meramalkan kemungkinan saiz ombak. – AP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...