Gunung Sinabung meletus lagi

MEDAN, INDONESIA, 2 MAC – Gunung Sinabung di Indonesia meletus lagi pagi tadi, memuntahkan abu dan mengeluarkan kepulan asap berwarna kelabu setinggi 5,000 meter ke udara.

Gunung berapi di pulau Sumatera, sebuah gunung yang pernah mencatatkan 13 letupan sebelum ini, mula mengeluarkan serpihan puing pada awal pagi tadi, menurut agensi geologi tempatan.

Pihak berkuasa telah mengarahkan penduduk untuk menghindari kawasan dalam radius lima kilometer di sekitar kawah, zon yang telah ditinggalkan selama bertahun-tahun ketika aktiviti gunung berapi mula meningkat.

Tidak ada arahan pemindahan yang dikeluarkan, dan tidak ada gangguan penerbangan yang dilaporkan.

“Tidak ada petunjuk peningkatan potensi bahaya,” kata agensi itu dalam satu kenyataan.

Seorang petani menyiram tanamannya tatkala kepulan asap dapat dilihat menjulang ke udara selepas Gunung Sinabung meletus pagi kelmarin. – AFP

Sinabung, gunung berapi seluas 2,460 meter, tidak aktif selama berabad-abad sebelum kembali aktif pada tahun 2010 ketika letusan membunuh dua orang.

Selepas kembali reda, ia meletus lagi pada tahun 2013 dan terus aktif sejak itu. Pada tahun 2014, letupan gunung tersebut telah membunuh sekurang-kurangnya 16 orang, sementara tujuh lagi maut dalam kejadian 2016.

Indonesia – sebuah kepulauan yang memiliki lebih 17,000 pulau – mempunyai hampir 130 gunung berapi aktif.

Ia terletak di kawasan ‘lingkaran api’ plat tektonik yang mengelilingi Lautan Pasifik di mana aktiviti seismik kerap berlaku.

Gunung Merapi di pulau Jawa, salah satu gunung berapi paling aktif di dunia, juga meletus minggu ini, mengeluarkan lahar kelmarin. – AFP