Friday, October 7, 2022
23.1 C
Brunei

Guru dedikasi demi pembelajaran kanak-kanak luar bandar

-

CHINA – Tidak seperti kebanyakan sekolah rendah di Chi- na yang pelajarnya tinggal di kawasan kejiranan berdekatan, Sekolah Rendah Sandun di Datong, wilayah Shanxi, ialah sekolah berasrama penuh dengan hanya 12 pelajar, sembilan dari Shanxi dan tiga dari wilayah autonomi Inner Mongolia.

Bersempadan dengan kampung Sandun di utara adalah wilayah autonomi dengan Tembok Besar dibina semasa Dinasti Ming (1368-1644) yang berfungsi sebagai sempadan antara Shanxi dan Inner Mongolia.

Sekolah Rendah Sandun adalah satu-satunya di wilayah penduduknya yang jarang, di mana sekolah terdekat adalah kira-kira 60 kilometer jauhnya yang pernah menjadi sempadan utara Dinasti Ming.

Memenuhi semua keperluan pelajar adalah bahagian penting daripada baki sembilan guru sekolah itu, dengan Yao Jian yang berusia pertengahan 50an, berkhidmat sebagai guru besar. Yao mengajar di sekolah itu sejak 2000, dan isterinya, juga seorang guru di sekolah itu sejak 2004, merupakan guru paling lama berkhidmat di sekolah itu.

Hampir kesemua 12 pelajar itu merupakan kanak-kanak yang pernah tinggal bersama datuk dan nenek kerana ibu bapa mereka bekerja di bandar sebagai pekerja asing. Yao membeli sebuah minivan 11 tahun lalu dan menggunakannya sebagai bas sekolah untuk mengambil pelajar seorang demi seorang dari rumah mereka dan menghantar mereka ke sekolah pada pagi Isnin, dan menghantar mereka pulang ke rumah pada petang Jumaat.

Yao Jian kelihatan mengajar di Sekolah Rendah Sandun di Datong, wilayah Shanxi. – ANN/The China Daily

Sekolah ini mempunyai lebih daripada 80 pelajar pada akhir 1990an. Yao, yang lulus dari maktab perguruan pada 1998, memohon pertukaran ke sekolah itu pada 2000 supaya dia dapat menjaga ibu bapa dan isterinya yang hamil, yang tinggal berhampiran kampung Sandun ketika itu.

Dengan semakin ramai pekerja asing yang membawa anak-anak mereka bersama mereka ke bandar tempat mereka bekerja, bilangan pelajar di sekolah itu semakin berkurangan. Beberapa guru juga meninggalkan sekolah untuk mencari pekerjaan dengan gaji yang lebih baik.

“Saya berasal dari kawasan desa yang miskin dan tahu betapa pentingnya pendidikan untuk anak-anak kampung. Jadi saya akan terus mengajar di sekolah sehingga pelajar terakhir ditinggalkan,” kata Yao.

Berbanding dengan sekolah di bandar, keadaan sekolah kampung jauh lebih teruk pada akhir 1990an. Yao mengimbas kembali tugas pertamanya di sekolah kampung Erdaogou, 60 kilometer jauhnya, selepas tamat pengajian.

“Ada 28 pelajar dan hanya seorang guru sebelum saya ditugaskan bekerja di sana. Guru lama mengajar semua mata pelajaran, dan ada pelajar yang terpaksa membawa kerusi dari rumah ke sekolah kerana tidak cukup kerusi di sekolah.”

Keadaan Sekolah Rendah Sandun, walaupun lebih besar dari sekolah Erdaogou, hampir sama apabila Yao dipindahkan ke sana. Malah, beberapa guru muda meninggalkan sekolah itu selepas bekerja di sana selama sebulan sahaja.

“Sejujurnya, saya mahu pergi juga. Tetapi saya tidak boleh,” kata Yao.

Berkat prestasi baiknya, Yao dilantik sebagai guru besar sekolah itu pada 2004, pada tahun yang sama isterinya mula bekerja sebagai guru ganti di sana.

Yao memberi perhatian khu-sus untuk menghiburkan guru lain supaya mereka berasa selesa di sekolah dan mula menyukai pekerjaan mereka.

Yao dan isterinya menjaga pelajar itu seolah-olah mereka adalah anak mereka sendiri. Bagi anak-anak Yao sendiri, anak perempuannya telah menamatkan pengajian dari sebuah kolej dan anak lelakinya belajar di sekolah menengah rendah tempatan.

Dalam tempoh 22 tahun lalu, dalam kalangan graduan Sekolah Rendah Sundun, tiga telah memperoleh ijazah kedoktoran dan berpuluh-puluh telah memperoleh ijazah sarjana atau sarjana muda.

Jiao Shufeng, seorang calon PhD dalam sejarah Cina di Shaanxi Normal University, adalah salah seorang daripada mereka.

Dia berkata: “Yao ialah guru pertama saya. Dia membantu saya memupuk tabiat dan kaedah belajar yang baik. Dia meletakkan asas yang kukuh untuk kerjaya akademik masa depan saya. Saya bertuah kerana mempunyai dia sebagai guru saya ketika saya masih muda.”

Mungkin diilhamkan oleh Yao, Jiao berkata dia juga bercadang untuk menjadi seorang guru dan membantu lebih ramai kanak-kanak yang ketinggalan untuk mendapatkan pendidikan yang lebih baik. – ANN/The China Daily

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hasrat rai majlis kahwin tak kesampaian

NEW DELHI, 5 OKT - Hasrat 25 individu yang ingin meraikan majlis perkahwinan tidak kesampaian apabila mereka maut selepas bas yang dinaiki terbabas sebelum...
- Advertisment -