Thursday, September 29, 2022
31.9 C
Brunei

Guru sukarelawan bantu pelajar Tibet kejar impian

-

LHASA – Di padang rumput yang indah di tepi tasik di Wilayah Autonomi Tibet barat daya China, sekumpulan pelajar melukis landskap di bawah bimbingan guru mereka.

Antaranya, Sherab Tsomo, murid darjah empat, memegang karyanya yang dicat dengan warna pelangi yang cantik, di mana dua bangunan lama dan baharu gaya Tibet menampilkan kontras yang tajam.

“Saya berharap dapat mengambil jurusan seni halus seperti guru saya,” katanya.

Guru yang disebut oleh Sherab Tsomo ialah Liu Yixiao, seorang guru seni di pusat belia dan kanak-kanak serantau, yang menawarkan diri untuk bekerja di Tibet pada 2013.

Semasa belajar di Akademi Seni Halus Xi’an di Wilayah Shaanxi di barat laut China, Liu pergi ke Shangri-La, Wilayah Autonomi Tibet Diqing di Wilayah Yunnan barat daya China.

Liu Yixiao menyusun lukisan pelajarnya di pusat belia dan kanak-kanak serantau di Daerah Doilungdeqen Lhasa, Wilayah Autonomi Tibet barat daya China. – Xinhua

Selepas perjalanan itu, dia memutuskan untuk menjadi sukarelawan sebagai guru di Tibet.

“Pemandangan dataran tinggi dan orang Tibet adalah yang menarik saya ke Tibet,” kata Liu, kini berusia 34 tahun.

Selepas mengatasi ketakutan altitud tinggi, beliau mengajar di pusat belia dan kanak-kanak serantau di Daerah Doilungdeqen di ibu kota wilayah Lhasa.

“Pada masa itu, daerah itu adalah kawasan kurang maju di pinggir Lhasa.

“Saya mengambil masa lebih setengah jam untuk membeli barangan runcit,” kata Liu.

“Tetapi saya jatuh cinta dengan tempat itu, kerana kanak-kanak di sini begitu bersemangat untuk belajar melukis dan saya rasa saya diperlukan di sini.”

Pada 2017, Liu dihantar ke Perbandaran Zhentang di Daerah Diggye sebagai guru seni. Terletak di kaki Qomolangma, perbandaran ini menempatkan lebih 2,600 orang Sherpa.

Di Zhentang, Liu melukis ratusan lakaran untuk orang Sherpa, dan menggalakkan pelajarnya mengejar impian mereka sendiri.

Untuk menggembirakan Liu, Sidar, salah seorang pelajarnya di Zhentang, menghubunginya bulan lalu.

Sidar berkata, kerana Liu, dia mendapat inspirasi untuk mengambil bahagian dalam fotografi dan pembikinan filem.

“Saya gembira pelajar saya mempunyai impian dan berani mengejar impian mereka,” katanya.

Apabila Liu kembali ke pusat belia dan kanak-kanak serantau pada 2018, dia menganjurkan pameran seni untuk pelajarnya. Karya dengan warna dan garis yang tidak dijangka dalam pameran itu menarik perhatian ramai pengunjung.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Liu telah menyaksikan bangunan tinggi, kelompok perindustrian dan jalan membeli-belah membangun di sekitar pusat belia dan kanak-kanak, menjadikan hidupnya lebih selesa.

Dia juga merasakan bahawa ibu bapa di Tibet semakin mementingkan pendidikan anak-anak mereka.

“Apabila saya mula-mula tiba di pusat belia dan kanak-kanak, saya hanya mempunyai 10 orang pelajar.

“Kini, jumlahnya melonjak kepada 140 orang,” katanya sambil menambah lebih banyak pameran di pelbagai peringkat diadakan di Lhasa, mempamerkan karya kanak-kanak yang semakin meningkat.

Liu berkata pelajarnya, yang diilhamkan oleh peningkatan bilangan bangunan tinggi moden di sekeliling mereka, telah mempersembahkan perubahan sedemikian dalam lukisan mereka.

“Sekarang, saya perlu belajar daripada pelajar saya ungkapan mereka yang ringkas, bebas dan kadangkala romantik dalam karya mereka.” – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Penjawat awam dilarang luah pendapat di media sosial

COLOMBO, 28 SEPT – Sri Lanka hari ini mengarahkan penjawat awam untuk tidak meluahkan pendapat mereka di media sosial selepas beberapa orang pegawai mendakwa...
- Advertisment -