Wednesday, November 30, 2022
29.4 C
Brunei

-

Had harga gas ditetapkan pada $275 euro megawatt

BRUSSELS, 24 NOV – Menteri tenaga EU bertemu hari ini untuk membahaskan langkah-langkah untuk mengurangkan masalah tenaga di Eropah tetapi dibahagikan mengenai cadangan had harga gas yang diselar oleh banyak pihak sebagai ‘gurauan’.

Mereka akan membincangkan cadangan Suruhanjaya Eropah, yang diumumkan hanya dua hari sebelum ini, yang akan menetapkan had harga gas pada 275 euro setiap megawatt jam.

Tetapi ramai ahli mengadu bahawa pelan itu disertakan dengan syarat yang dilampirkan bahawa ia direka untuk tidak digunakan.

“Had harga gas, yang terdapat dalam dokumen, pada masa ini ia tidak memuaskan mana-mana negara,” kata Menteri Iklim Poland Anna Moskwa ketika tiba di mesyuarat itu.

“Ia semacam jenaka bagi kami selepas banyak perbincangan dan cadangan” untuk mencapai had harga yang dikemukakan, katanya.

Perancis, Sepanyol dan Greece juga telah keluar mengkritik cadangan suruhanjaya itu.

Pelan had harga yang tidak pernah diminati oleh suruhanjaya itu dilihat terbiar di bawah tekanan daripada anggota termasuk Jerman dan Belanda, yang bimbang ia boleh mengalihkan bekalan gas ke pasaran yang lebih menguntungkan, terutamanya Asia. – AFP

Menteri Perindustrian dan Perdagangan Czech Jozef Sikela (tengah) bercakap dengan Menteri Iklim dan Alam Sekitar Poland Anna Moskwa (kanan) dan Menteri Tenaga Greece Konstantinos Skrekas (kiri) sebelum mesyuarat menteri tenaga Kesatuan Eropah di ibu pejabat EU di Brussels, hari ini. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jutaan rakyat Bangladesh hilang tempat tinggal

DHAKA, 29 NOV – Berjuta-juta orang di Bangladesh hilang tempat tinggal dan mata pencarian akibat kesan perubahan iklim tahun ini hingga menyebabkan penghijrahan dalam negeri...

Polis kawal bandar utama China

- Advertisment -