Thursday, February 9, 2023
30.8 C
Brunei

-

Hamilton dikurnia darjah kesatria

LONDON, 16 DIS – Lewis Hamilton mungkin gagal memenangi kejuaraan Formula Satu kelapan yang memecah rekod dalam gaya kontroversi, tetapi kerjaya cemerlangnya diiktiraf kelmarin apabila dia dikurniakan darjah kesatria oleh Putera Wales di Istana Windsor.

Pemain berusia 36 tahun itu diiktiraf dalam senarai Kepujian Tahun Baharu atas sumbangan kepada sukan permotoran selepas setahun di mana dia mengatasi rekod Michael Schumacher sepanjang masa untuk kemenangan Grand Prix dan mencontohi pemain Jerman itu dengan memenangi gelaran dunia ketujuh.

Tetapi pada Ahad lalu, pesaing kejuaraan Max Verstappen merangkul kejuaraan dunia Formula Satu pertamanya selepas pertarungan sepanjang musim dengan Hamilton jatuh ke penentuan satu pusingan di Abu Dhabi.

Penggunaan kereta keselamatan itu selepas kemalangan lewat di Litar Yas Marina melenyapkan kelebihan Hamilton yang kelihatan tidak dapat disangkal dan Verstappen mempunyai kelebihan kerana dia menggunakan tayar yang lebih baharu.

Kelmarin, Hamilton disertai oleh ibunya, Carmen Lockhart dan semua tersenyum ketika mereka bergambar di kawasan Istana.

Walau bagaimanapun, dia enggan bercakap dengan wartawan selepas acara tersebut. – AFP

Pelumba F1 Mercedes, Lewis Hamilton bergambar dengan pingatnya setelah dikurniakan darjah kesatria oleh Putera Wales kelmarin. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kim Jong Un bawa anak perempuan lawat markas tentera

SEOUL, KOREA SELATAN, 8 FEB - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un membawa anak perempuannya melawat kem tentera bagi menandakan ulang tahun ke-75 penubuhan...
- Advertisment -