Hamilton hidupkan peluang pertahan kejuaraan dunia

DOHA, 22 NOV – Lewis Hamilton memenangi perlumbaan sulung Grand Prix Qatar kelmarin dengan prestasi cemerlang dari petak pertama untuk merapatkan jurang pendahuluan kejuaraan dunia, Max Verstappen kepada lapan mata dan mengakhiri Formula Satu (F1) yang tidak dapat dilupakan pada musim ini.

Juara tujuh kali Mercedes itu dengan selesa mengatasi pesaing utamanya dari Belanda, Red Bull di litar Losail untuk meninggalkan pertarungan merebut kejuaraan F1 pasti dalam genggaman dengan hanya berbaki dua perlawanan.

Seminggu selepas kemenangan paling sukar dan terhebatnya di Brazil, Hamilton menikmati salah satu kejayaan yang paling mudah.

Dan selepas gelaran dunia kelapan yang belum pernah berlaku sebelum ini nampaknya terlepas daripada genggamannya selepas kemenangan Verstappen di Amerika Syarikat dan Mexico, warga Britain berusia 36 tahun itu jelasnya mempunyai momentum berbanding pesaingnya yang lebih muda.

“Saya tidak sabar untuk menonton ulangan perlumbaan untuk mengetahui apa yang berlaku di belakang saya,” katanya selepas kemenangan ke-102 dalam kerjayanya. – AFP

Pemandu Mercedes, Lewis Hamilton meraikan kemenangan bersama piala dalam perlumbaan Grand Prix Formula Satu Qatar kelmarin. – AFP