Hamilton pamer kehebatan di F1 Bahrain

SAKHIR, BAHRAIN 29 MAC – Juara dunia, Lewis Hamilton berjaya menewaskan Max Verstappen untuk memenangi Grand Prix Bahrain bagi pembukaan musim Formula Satu (F1) dan meraih kemenangan ke-96 dalam kariernya di F1 semalam.

“Ini memalukan, tetapi anda juga harus melihat sudut yang positif,” kata Verstappen. “Kami benar-benar memperjuangkannya dan saya rasa itu bagus untuk memulakan tahun seperti itu.”

Verstappen masih mempunyai beberapa pusingan untuk mengejar Hamilton dan beliau hampir berjaya melakukannya, mengakhiri perlumbaan 0.74 saat di belakang pemandu Mercedes itu.

“Perlumbaan yang sukar sekali. Max berada di sekitar saya pada akhirnya dan saya hampir dapat menahannya,” kata Hamilton. “Saya tahu beliau akan mengejar saya dan saya fikir mustahil untuk mengekangnya. Itu adalah salah satu perlumbaan paling sukar yang saya alami selama ini. Saya suka cabaran. “

Dengan 22 perlumbaan yang masih akan dilangsungkan kelak, peminat F1 dapat menikmati musim ini jika Verstappen membawa cabaran gelaran kepada Hamilton.

Pemandu Mercedes, Lewis Hamilton dari Britain meraikan kemenangannya di podium di Grand Prix F1 Bahrain di Litar Antarabangsa Bahrain semalam. – AP

“Saya sangat gembira untuk peminat yang teruja menyaksikan perlumbaan, ini adalah sesuatu yang diinginkan semua peminat selama beberapa waktu,” kata Hamilton. “Saya berharap untuk lebih banyak lagi perlumbaan ini dengan Max.”

Rakan sepasukan Hamilton, Valtteri Bottas, menduduki tempat ketiga tetapi ketinggalan jauh di belakang .

Juara dua kali, Fernando Alonso gagal menamatkan perlumbaan ketika kembali ke F1 bersama Alpine.

Verstappen bermula di petak depan Sabtu lalu, keempat dalam kariernya dan bermula tepat di depan Hamilton.

Hamilton pada mulanya menguasai perlumbaan dengan membuat pertukaran tayar lebih awal daripada Verstappen dan dipintas pelumba itu, namun Hamilton akhirnya berjaya menguasai perlumbaan . – AP