Hamilton sertai tunjuk perasaan anti perkauman di London

LONDON, 22 JUN – Juara dunia Formula Satu (F1), Lewis Hamilton mengikuti perarakan dalam tunjuk perasaan anti-perkauman terbaharu di London kelmarin, menggambarkan pengalaman itu sebagai “benar-benar berjalan baik.”

Hamilton, 35, satu-satunya pemandu berkulit hitam di F1, menyertai tunjuk perasaan sejak kematian George Floyd di Amerika Syarikat bulan lalu.

“Pergi ke Hyde Park hari ini untuk tunjuk perasaan secara aman dan saya sangat bangga melihat secara langsung banyak orang dari pelbagai kaum dan latar belakang yang menyokong gerakan ini,” tulis Hamilton di Instagram.

“Saya bangga berada di luar sana untuk mengakui dan menyokong gerakan Black Lives Matter dan warisan hitam saya.

“Saya juga gembira melihat begitu banyak penyokong kulit putih di luar sana atas nama kesaksamaan untuk semua orang. Ia benar-benar bersatu.

Reaksi Lewis Hamilton semasa memenangi perlumbaan yang lalu, Hamilton mengikuti perarakan dalam tunjuk perasaan anti-perkauman terbaharu di London kelmarin. – AP

“Saya merasa sangat positif bahawa perubahan akan datang, tetapi kita tidak dapat berhenti sekarang. Teruskan menyokong.”

Hamilton juga menyiarkan gambar dirinya yang memegang papan tanda Black Lives Matter sementara slogan T-shirtnya mengatakan ‘Black is a vibe’.

Juara dunia enam kali itu juga memakai selendang kuning di wajahnya. Sebelum itu, Hamilton menulis sebuah artikel di Britain di mana dia mengatakan dia melancarkan badan kepelbagaian sendiri untuk menarik lebih banyak remaja kulit hitam ke dalam perlumbaan bermotor.

Hamilton, dengan suara yang cukup berpengaruh, mengatakan dia bekerjasama dengan Royal Academy of Engineering Britain untuk melancarkan The Hamilton Commission.

“Saya telah memerangi stigma perkauman sepanjang karier perlumbaan saya, sejak anak-anak melemparkan benda kepada saya ketika bermain go kart, hingga diejek oleh peminat dengan

wajah hitam pada Grand Prix 2007, salah satu perlumbaan F1 pertama saya,” tulis Hamilton.
“Walaupun berjaya dalam sukan ini, halangan institusi yang menjadikan F1 sangat eksklusif tetap ada.

“Tidak cukup untuk menunjuk itu kepada saya, atau hanya pekerja hitam baharu, sebagai contoh kemajuan yang bermakna,” tegasnya lagi. – AFP