Hamilton tolak senario kemalangan kejuaraan F1

MEXICO CITY, 5 NOV – Lewis Hamilton tidak berhasrat untuk merangkul gelaran dunia kelapan yang tidak pernah berlaku sebelum ini pada tahun ini dengan mencetuskan perlanggaran terkenal dengan Max Verstappen, beritahu warga Britain itu kepada pemberita kelmarin.

Bercakap pada sidang berita menjelang Grand Prix Mexico hujung minggu ini, juara tujuh kali Mercedes itu menolak cadangan yang dilaporkan oleh ketua pasukannya, Toto Wolff mengatakan bahawa keputusan mungkin diselesaikan oleh kemalangan ‘Senna-Prost’.

Dalam temu bual baru-baru ini dengan tabloid British, Daily Mail, Wolff dipetik berkata jika kejuaraan memasuki ke perlumbaan terakhir maka “sesiapa yang berada di hadapan benar-benar akan cuba melakukan perkara yang sama seperti dalam tahun Senna-Prost.”

Hamilton berkata dia tidak melihat “apa yang Toto katakan, tetapi saya amat ragu dia akan mencadangkan perkara itu akan berlaku. Kami tidak pernah memenangi kejuaraan dengan cara itu. Saya tidak pernah memenangi kejuaraan dengan cara itu dan saya tidak akan mencubanya.

Prost dan Senna bertembung di Grand Prix Jepun 1989 dan 1990, setiap insiden menentukan takdir kejuaraan dalam keadaan kontroversi di tengah-tengah ketidakpuasan hati.

Hamilton bersikap lebih berhati-hati apabila ditanya sama ada dia berasa bimbang Verstappen dari Red Bull, yang mendahului 12 mata dengan baki lima perlumbaan, mungkin tidak mempunyai pendapat yang sama. – AFP

Gambar pemandu Mercedes Britain, Lewis Hamilton sewaktu sidang media di trek perlumbaan Hermanos Rodriguez di Mexico City kelmarin. – AFP