Hampas kering zaitun jadi alternatif bahan bakar

HOMS, SYRIA – Semasa hari ke-10 musim sejuk dalam peperangan, hampas zaitun telah menjadi pilihan utama ramai warga Syria untuk bahan api pemanasan di tengah-tengah kekurangan minyak diesel.

Di bandar Sukara di wilayah tengah Homs, timbunan hampas buah zaitun, yang dikenali sebagai ‘Birin’, kelihatan di mana-mana di kilang minyak zaitun.

Hampas zaitun, yang pada asasnya adalah sisa-sisa zaitun semasa proses pengekstrakan minyak, biasanya dibiarkan dikeringkan di bawah sinar matahari semasa musim panas sebelum ditekan ke dalam palet silinder, yang bertindak sebagai bahan api biojisim pada musim sejuk.

Basel Oudeh, seorang doktor gigi yang menjalankan kilang minyak zaitun, bercakap kepada wartawan Xinhua tentang Birin dan popularitinya di kalangan rakyat Syria sebagai bahan api yang jelas dan mesra alam.

Lelaki berusia 40 tahun itu berkata, sebelum krisis, hampas zaitun itu akan dijual kepada kilang menghasilkan sabun. Kekurangan bahan api berikutan peperangan mendorong orang ramai mencari alternatif tenaga, termasuk buah hampas zaitun, kayu api, cengkerang kacang pistasio serta banyak sumber semula jadi lain.

Seorang pekerja menunjukkan hampas kering zaitun yang sudah diproses di kilang di wilayah Homs. – Xinhua
Seorang pekerja mengendalikan mesin untuk menekan zaitun dan mengekstrak minyak sambil mengasingkan hampas zaitun untuk proses selanjutnya bagi menjadikannya bahan bakar. – Xinhua
Seorang pekerja menyodok timbunan hampas zaitun yang sudah dikeringkan sebagai sebahagian daripada proses untuk menjadikannya bahan bakar. – Xinhua

Birin telah digunakan secara meluas di Syria bukan sahaja di rumah tetapi juga di kilang yang terjejas akibat kekurangan bahan api akibat sekatan ekonomi Amerika Syarikat dan Barat ke atas Syria, kata Oudeh kepada Xinhua.

Beliau menyatakan selepas rakyat Syria mencuba Birin untuk pemanasan, mereka tidak akan meninggalkannya, terutamanya ia adalah 50 peratus lebih murah daripada minyak diesel.

“Walaupun bahan api diesel boleh didapati, ia akan menjadi mahal bagi kami rakyat Syria. Kami perlu menggunakan alternatif yang boleh didapati dan berpatutan seperti hampas atau bahkan menggunakan kayu api atau kulit badam,” tambah Oudeh.

Oudeh seterusnya berkata, penghasilan bahan api daripada hampas juga telah mewujudkan peluang pekerjaan kepada sebilangan besar lelaki di kampung itu.

Pada bulan Julai, kerajaan Syria telah menaikkan harga bahan api bersubsidi sebanyak 177.7 peratus. Menurut kenyataan rasmi itu, kenaikan harga bahan api itu disebabkan oleh kenaikan harga bahan api global selain sekatan Barat yang dikenakan ke atas Syria.

Kerajaan Syria telah berulang kali menyalahkan sekatan AS atas kehidupan teruk rakyat Syria.

Awal bulan ini, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Perlindungan Pengguna Syria, Amr Salem telah menyalahkan sekatan Barat atas penderitaan penduduk Syria kerana negara itu mengalami krisis ekonomi yang tidak pernah berlaku sebelum ini. – Xinhua