Hampir 400 penghijrah berlabuh di Greece

ATHENS, 31 OKT – Hampir 400 migran turun dari kapal kargo hari ini mengibarkan bendera Turki yang membenarkan oleh Greece untuk berlabuh di wilayahnya walaupun dakwaan bahawa Turki telah melanggar perjanjian migran.

Kapal berkenaan menghantar isyarat kecemasan pada Jumaat selepas kegagalan enjin di perairan antarabangsa, menurut pihak berkuasa Greece yang membenarkan kapal itu untuk berlabuh di barat daya Aegean pulau Kos awal hari ini.

Pengawal pantai Greece berkata migran telah dipindahkan ke pusat penerimaan di pulau berkenaan sementara laporan berita berkata pakar kementerian kesihatan akan menyuruh mereka menjalani kuarantin dan menjalankan ujian koronavirus ke atas mereka.

Menteri migrasi berkata hampir 400 penghijrah turun dari kapal, dengan enam daripada mereka ditahan untuk disoal siasat, namun tiada senarai segera kewarganegaraan mereka.

Agensi berita Athens melaporkan menteri migrasi dan perkapalan Greece, berserta Suruhanjaya Eropah, telah menghubungi pihak berkuasa Turki untuk meminta mereka mengambil semula kapal tersebut, tetapi tidak berhasil.

“Turki sekali lagi gagal memenuhi tanggungjawab mereka terhadap Kesatuan Eropah (EU),” kata Giannis Plakiotakis, menteri pedagang marin, kelmarin.

EU dan Ankara menandatangani perjanjian pada Mac 2016 di mana Turki terpaksa mengurangkan sejumlah besar kemasukan migran menerusi kawasannya ke negara-negara EU iaitu Bulgaria dan Greece dan sebagai pulangan akan menerima bantuan kewangan bernilai berbilion euro.

Greece dan Turki saling menuduh kedua-dua negara gagal menghormati perjanjian yang dimeterai selepas lebih satu juta migran dan pencari suaka, kebanyakan mereka lari daripada perang saudara di Syria, memasuki EU pada 2015.

Plakiotakis berkata Turki ‘tidak akan menerima kembali kapal yang mengibarkan bendera Turki berlayar dari pelabuhan negara tersebut’.

Pulau Greece di timur Aegean adalah pelabuhan pertama yang menjadi destinasi miran dan pencari suaka yang datang dari Turki. – AFP

Pegawai perubatan menjalankan ujian koronavirus ke atas migran yang berada di Pulau Kos, Greece. Greece membenarkan 400 migran untuk turun ke pulau tersebut selepas kapal yang mereka naiki menghantar isyarat kecemasan pada Jumaat selepas kegagalan enjin di perairan antarabangsa. – AP