Thursday, December 7, 2023
23.5 C
Brunei

  -

  Hantar bantuan guna payung terjun ‘jalan terakhir’

  WASHINGTON, 14 NOV – Menghantar bantuan kemanusiaan menggunakan payung terjun ke Semenanjung Gaza menjadi ‘jalan terakhir’ tetapi langkah ini ‘sangat mencabar’, menurut Pejabat Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) untuk Hal Ehwal Kemanusiaan (UN OCHA).

  Ketua OCHA di Palestin yang diduduki, Andrea De Domenico berkata selain sangat mencabar ia juga memerlukan kos yang agak tinggi dan tidak mampan namun itu pilihan terakhir yang ada sekarang.

  Justeru itu, De Domenico amat berharap pihak-pihak yang berkaitan bersetuju untuk menyediakan akses tanpa halangan dan berterusan.

  Kenyataan itu dibuat selepas Perdana Menteri Palestin, Mohammad Shtayyeh meminta Kesatuan Eropah (EU) dan PBB untuk menggunakan payung terjun bagi menghantar bantuan ke Semenanjung Gaza.

  “Saya fikir apa yang benar-benar diperlukan sekarang ialah membuka lintasan bagi memastikan bekalan bantuan dapat dihantar secara berterusan.

  “Saya tahu Jordan sudah pun menghantar bantuan dengan menggunakan cara itu (payung terjun). Tetapi sudah tentu kuantitinya sangat terhad,” kata De Domenico semalam.

  Mengulas mengenai keadaan di sekitar hospital Al-Shifa di Gaza, beliau menyeru semua pihak untuk menjalankan tanggungjawab mereka kerana hospital tidak boleh dijadikan sasaran peperangan. – Bernama

  Penduduk Palestin berbaris untuk makanan semasa pengeboman Israel ke atas Semenanjung Gaza di Rafah pada 13 November. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...