Thursday, December 7, 2023
31.5 C
Brunei

  -

  HAPPY sebar kesedaran mengenai HIV

  Oleh Sim Y. H. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 12 NOV – Golongan belia terus diberikan maklumat dan kesedaran mengenai HIV menerusi usaha yang dilaksanakan Majlis AIDS Brunei Darussalam (BDAIDS Council) kepada masyarakat khususnya dalam kalangan remaja dan pelajar sekolah.

  Sehubungan itu, BDAIDS Council melaksanakan Program Kesedaran HIV bagi Belia dan Rakan Sebaya (HAPPY), projek yang diterajui oleh belia dengan matlamat untuk menyebarkan kesedaran mengenai HIV termasuk ilmu pengetahuan mengenai kehamilan remaja serta jangkitan penyakit seksual (STI) dalam kalangan remaja dan belia.

  Program itu dikendalikan di Sekolah Menengah Sufri Bolkiah (SMSB), Tutong di mana kira-kira 112 orang pelajar mengambil bahagian di dewan sekolah berkenaan, kelmarin.

  Ceramah disampaikan oleh Penyelaras Projek HAPPY, Dayang Siti Kailene binti Jazlan Kashfi dengan aktiviti-aktiviti dikendalikan bersama ahli-ahli pasukan HAPPY.

  Semasa ceramah berkenaan, Dayang Siti Kailene mengongsikan statistik tempatan terkini STI dan kehamilan remaja dengan mengetengahkan usia serta jantina yang mendominasi statistik itu.

  Beliau turut menyatakan bahawa angka itu boleh dikurangkan dengan mengamalkan sikap berpantang sebagai sebahagian daripada kaedah untuk mencegah golongan belia daripada terlibat dalam sebagai tabiat berisiko yang boleh membawa kepada jangkitan STI, hamil di luar nikah atau perkahwinan muda.

  Program itu merupakan sebuah program interaktif yang menggabungkan audio dan visual serta juga aktiviti interaktif bagi menyampaikan mesej kepada golongan muda di mana mesej-mesej yang disampaikan disesuaikan kepada situasi tempatan.

  BDAIDS Council berharap supaya para pelajar akan membawa pulang mesej-mesej yang disampaikan sebagai sebahagian daripada proses pembelajaran mereka serta untuk dilaksanakan dalam gaya hidup seharian mereka.

  Antara pelajar SMSB yang mengambil bahagian dalam program berkenaan. – GAMBAR SERAHAN BDAIDS COUNCIL
  Dayang Siti Kailene menyampaikan ceramah semasa majlis berkenaan. – GAMBAR SERAHAN BDAIDS COUNCIL

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...