Thursday, December 7, 2023
31.5 C
Brunei

  -

  Harapan untuk pesakit Parkinson lanjutan

  LAUSANNE – Seorang lelaki yang menghidap penyakit Parkinson lanjutan kini boleh berjalan hampir normal semula hasil elektrod yang ditanam pada saraf tunjangnya,
  menurut para penyelidik, baru-baru ini.

  Kejayaan pertama itu dicapai oleh penyelidik Switzerland yang sebelum ini merintis pencapaian serupa untuk membantu orang lumpuh berjalan semula.

  “Ini boleh menjadi teknologi yang mengubah keadaan untuk membantu memulihkan pergerakan pada orang yang menghidap Parkinson di tahap lanjut,” kata David Dexter, pengarah penyelidikan di Parkinson United Kingdom (UK), menekankan bahawa prosedur itu adalah invasif dan lebih banyak penyelidikan diperlukan.

  Marc, pesakit berusia 62 tahun yang tinggal di Perancis, telah mengalami gangguan otak yang melemahkan selama kira-kira 30 tahun.

  Seperti lebih daripada 90 peratus penghidap Parkinson lanjutan, Marc mengalami kesukaran berjalan.

  Jocelyne Bloch (kiri) dan Gregoire Courtine (kanan), berjalan bersama Marc Gautier semasa pembentangan neuroprosthesis baharu pada 3 November lalu. – AFP
  Neuroprosthesis baharu yang memulihkan cecair berjalan pada pesakit Parkinson. – AFP
  Pengurus projek dan ketua aktiviti Parkinson di NeuroRestore, Eduardo Martin Moraud (kanan), bercakap dengan Marc Gautier yang dipasang dengan neuroprosthesis baharu di Lausanne. – AFP
  Jurutera penyelidikan klinikal Switzerland menghidupkan neuroprosthesis yang dipasang di bawah kulit Marc Gautier. – AFP
  ATAS & BAWAH: Gregoire Courtine (atas) dan Jocelyne Bloch (bawah) bercakap tentang neuroprosthesis baharu yang memulihkan cecair berjalan pada pesakit Parkinson di Lausanne. – AFP

  Apa yang dikenali sebagai episod ‘pembekuan’ – di mana pesakit tidak dapat bergerak buat sementara waktu, menyebabkan mereka berisiko terjatuh – amat ‘mengerikan’, kata Marc kepada AFP.

  “Jika mempunyai halangan atau jika seseorang lalu di hadapan awda secara tidak dijangka, awda mula ‘membeku’ dan jatuh,” kata Marc, yang meminta untuk tidak mendedahkan nama keluarga.

  Masih banyak yang tidak diketahui tentang penyakit Parkinson, menyukarkan rawatan.

  Namun simptom-simptomnya boleh menjejaskan kehidupan pesakit secara serius, kadang-kadang mengurung mereka di atas katil atau kerusi roda.

  Apabila ada peluang untuk menjalani pembedahan di Switzerland, Marc mengambilnya.

  BEBAS BEGERAK

  “Sekarang saya boleh berjalan dari satu titik ke satu titik tanpa risau tentang bagaimana saya akan ke sana,” katanya.

  “Saya boleh berjalan-jalan, keluar membeli-belah sendiri – saya boleh pergi melakukan apa sahaja yang saya mahu.”

  Pasukan Switzerland tersebut, yang diketuai oleh pakar bedah Jocelyne Bloch dan pakar nuerosains, Gregoire Courtine, memasukkan sistem elektrod kompleks yang digelar neuroprosthesis pada titik penting di sepanjang saraf tunjang Marc.

  Kedua-dua pakar itu sebelum ini telah memperkenalkan penggunaan implan saraf tunjang untuk membolehkan pesakit paraplegik berjalan semula.

  Penyelidikan terkini itu, yang diterbitkan dalam jurnal Nature Medicine, secara kasar berfungsi mengikut prinsip yang sama.

  Bagi Marc dan pesakit Parkinson yang lain, komunikasi antara otak dan saraf tunjang telah terjejas susulan kehilangan progresif neuron yang menjana dopamin neurotransmitter.

  Oleh itu, neuroprosthesis perlu bukan sahaja menghantar rangsangan elektrik untuk berjalan pantas, tetapi juga memainkan peranan otak dengan mengatur masa rangsangan dengan betul, jadi pergerakan yang terhasil sesuai kehendak pesakit.

  “Ideanya ialah kita akan mengukur baki pergerakan – jadi, niat untuk berjalan – dengan sensor kecil yang terletak di kaki,” kata Courtine kepada AFP.

  “Dengan ini, kami tahu sama ada orang itu mahu bergerak atau berhenti, dan kami boleh menyesuaikan rangsangan dengan sewajarnya,” kata Courtine, seorang penyelidik di Institut Teknologi Persekutuan Switzerland di Lausanne.

  KEMAJUAN BERPOTENSI BESAR

  Neuroprosthesis pertama kali diuji terhadap primat, kemudian ditanam pada Marc, yang telah menggunakannya kira-kira lapan jam sehari selama hampir dua tahun.

  Marc berkata dia kini boleh berjalan dengan lebih mudah – malah dia merancang untuk pergi ke Brazil – tetapi menekankan bahawa ia masih memerlukan tumpuan, terutamanya ketika menaiki tangga.

  Pasukan Switzerland berkenaan telah mengembangkan eksperimen mereka kepada sekumpulan enam pesakit Parkinson, bertujuan untuk mengetahui bagaimana ia boleh membantu individu lain, memandangkan penyakit itu memberi kesan kepada orang dalam cara yang berbeza.

  Rawatan menggunakan implan invasif mungkin agak mahal, ada kalanya berpotensi mengehadkan bilangan pesakit yang akan mendapatkan akses.

  Bloch dan Courtine telah melancarkan startup yang digelar Onward melihat pemasaran masa depan.

  Tetapi mencapai tahap ini sudah mewakili ‘kemajuan berpotensi besar,’ kata Dexter. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...